Izvor: Promo | Ponedeljak, 15.03.2021.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

CTP Invest nastavlja da širi najveći industrijski park u Srbiji CTP Beograd Sever - Započeli gradnju trećeg objekta NBC1 od 30.000 m2

(Foto: CTP)
Holandska firma CTP Invest je vodeći vlasnik i operator poslovno-industrijskih parkova u Centralno-Istočnoj Evropi. Portfolio kompanije obuhvata više od 6 miliona kvadrata poslovno-industrijskog prostora u 7 zemalja širom CEE, u kojima se nalazi preko 500 renomiranih klijenata iz raznih industrija, kao što su Pepsico, Tehnomanija, BMTS, Yanfeng, DHL, IBM, Oracle, Bridgestone, Honeywell, Lufthansa itd.

Od početka poslovanja u Srbiji u septembru 2017. godine, CTP je pokrenuo brojne projekte i trenutno u svom portfoliju poseduje 6 objekata, dok su još 5 objekta u fazi izgradnje, odnosno projektovanja čime je došao do ukupne površine od 225.000 m2 prostora, što je kompaniju dovelo na lidersku poziciju na tržištu industrijskih nekretnina u Srbiji, sa preko 60% tržišnog učešća i indeksom popunjenosti prostora od 100%.

Uz značajne investicije u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a kompanija je sada nastavila sa širenjem svog portfolija i započela izgradnju drugog objekta u okviru najvećeg industrijskog parka u Srbiji. Nakon uspešno izgrađenog prvog objekta NBC2 od 20.000 m2 i akvizicije objekta Eyemaxx Beta od 30.000 m2, zajedno sa dodatnim zemljištem sa potencijalom za izgradnju 15.000m2, CTP je zvanično započeo i sa izgradnjom objekta NBC1, koji će tržištu ponuditi dodatnih 30.000 m2 prostora premijum A klase.

U nameri da izgradi jedan od najvećih industrijskih parkova u Srbiji, kompanija CTP Invest kupila je zemljište površine 15,3 hektara tokom 2019. godine. Radovi na izgradnji prvog objekta u okviru industrijskog parka su završeni u decembru 2020. kada se prvi zakupac – Tehnomanija, uselio i zakupio ceo objekat.

Glavna odlika CTPark Belgrade North, pored kvaliteta, jeste i odlična lokacija. Naime, Park je strateški pozicioniran između dva najveća grada u Srbiji - Beograda i Novog Sada, neposredno uz Auto-put A1 (E75). Lokacija pored same raskrsnice Novi Banovci daje mogućnost jednostavnog pristupa auto-putevima, što je od velike važnosti za buduće investitore. Takođe, značajna prednost je odlična povezanost sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom, kao i Zagrebom, Budimpeštom, Temišvarom, Solunom, Sofijom itd.

Moderan prostor i odlična pozicioniranost CTParka Sever pogodni su za "first mile" logistiku (dopremanje robe do prodavca ili distributera) i proizvodnju. Udaljenost od centra Beograda od samo 20 kilometara, blizina Novog Sada, Inđije, Batajnice, Stare Pazove i okolnih mesta predstavljaju posebnu pogodnost, zbog lako dostupne radne snage. Naime, područje koje pokriva 2,5 miliona ljudi može se obići za svega 40 minuta vožnje.

Završetak izgradnje objekta NBC1 planiran je za avgust 2021. godine, kada se očekuju primopredaje prostora prvim zakupcima, a iz kompanije ističu da su otvoreni za saradnju kako sa malim i velikim domaćim kompanijama, tako i sa inostranim partnerima, kao i da kompanija ima dugoročne planove u Srbiji i veliku zainteresovanost za dalja ulaganja.

- Sa našim klijentima stvaramo dugoročna partnerstva, mi ne gradimo samo objekte, već gradimo partnerstva, a isporučujemo business smart rešenja koja ne služe samo potrebama naših klijenata, već potrebama njihovih zaposlenih, kao i potrebama lokalnih zajednica.

Ekspanzije širom Srbije

Osim CTPark Belgrade North, u julu 2019. godine, kompanija CTP Invest je izgradila objekat od 14.000 m2 (SIM1), kao dodatak u okviru CTPark Belgrade West u Šimanovcima. Investicija od 5 mil EUR je završena u rekordnom roku i objekat je u potpunosti izdat klijentima SIKA i Emmezeta. U okviru CTPark Belgrade West, CTP poseduje još jedan objekat (SIM2) u kojem posluje renomirana kompanija Phoenix Pharma.

Tokom 2021. godine kompanija planira i početak radova na još jednom objektu u okviru CTPark Belgrade West. Objekat SIM3 će ponuditi dodatnih 7.000 m2 premijum industirjskog prostora A klase tržištu, a završetak izgradnje je planiran za kraj 2020. godine.

Uz Beograd, CTP je trenutno aktivan i u drugim gradovima Srbije. Kompanija je tokom 2019. godine u okviru CTPark Kragujevac izgradila objekat od 25.000 m2 – Objekat KRG1. CTPark Kragujevac nalazi se severno od Kragujevca, na glavnoj severno-južnoj arteriji koja povezuje Srbiju sa severnom Evropom. Izgradnja i isporuka objekta je završena u rekordnom roku - naime u januaru 2019. godine kupljeno je zemljište za ciljem daljeg razvoja objekta, a zakupac Yanfeng Automotive Interiors je već u novembru ušao u novoizgrađen prostor i započeo proizvodnju. Yanfeng Automotive Interiors svetski je lider u proizvodnji automobilskog enterijera. Sa sedištem u Šangaju, kompanija ima oko 118 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih širom sveta, koji dizajniraju, razvijaju i proizvode unutrašnje komponente za sve proizvođače automobila. Fabrika u Kragujevcu je prva te kompanije u Srbiji, postrojenje projektovano za 800 zaposlenih. Pored Yanfeng Automotive Interiors, u okviru objekta se se tokom 2021. godine useljava još jedna divizija kompanije Yanfeng, i to Yanfeng Safety systems, koja će zakupiti površinu od 5.000m2 u okviru objekta.

Budući izgled objekta KRG2 koji kompanija CTP gradi za Yanfeng Seating
Budući izgled objekta KRG2 koji kompanija CTP gradi za Yanfeng Seating (Foto: CTP)
CTP je u julu 2020. godine započeo izgradnju novog objekta (KRG2) u okviru CTPark Kragujevac veličine 30.000m2, za kompaniju Yanfeng Seating, koja će po početku proizvodnje otvoriti preko 300 radnih mesta.

U Novom Sadu, koji nosi epitet jednog od najvećih istraživačkih i obrazovnih centara u centralno-istočnoj Evropi, kompanija je uspešno završila izgradnju prvog objekta u okviru CTPark Novi Sad – NVS1. Objekat predstavlja jednu od najmodernih fabrika u Srbiji. Tokom 2020. godine, prvi zakupac – BMTS Technology (Bosch Mahle Turbo Systems) ulazi u prostor i započinje svoju proizvodnju. BMTS Technology je jedan od vodećih proizvođača turbina (turbocharger) na svetu.

Pored BMTS svetski renomirana kompanija Continental tokom sledećeg meseca se useljava u objekat, u kojem će se raditi na razvoju napredne elektronike za automobilsku industriju, te će u samom pogonu raditi veliki broj inženjera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE