NavMenu

Korak ka rešavanju problema parkiranja u Beogradu - Na jesen kreće gradnja dve podzemne garaže u centru grada sa skoro 700 mesta

Izvor: eKapija Subota, 13.03.2021. 10:55
Komentari
Podeli
Pogled iz Vlajkovićeve (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)Pogled iz Vlajkovićeve
Za ovu godnu planiran je početak izgradnje dve javne garaže u centru Beograda - kod Brankovog mosta i Narodne skupštine. Obe garaže su procenjene kao visokofrekventne, odnosno procenjuje se da će imati visoku popunjenost, s obzirom na centre atrakcije koji se nalaze oko njih i deficit u parkiranju koji postoji u tim delovima grada, kaže za eKapiju glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim rečima gradnja ovih garaža će pomoći i u tome da se dodatno prošire pešačke zone.

- Tu pre svega mislim na garažu u Fruškogorskoj ulici koja bi trebalo da prikupi automobile kako sa Topličinog, tako i sa Kosančićevog venca. Očekujemo da će početak izgradnje ove garaže biti na jesen ove godine - kaže Stojčić.

Urbanističkim projektom, kako je eKapija već pisala, planirana je izgradnja garaže na pet podzemnih etaža, organizovanih u 10 polunivoa, u blizini Brankovog mosta. Kapacitet garaže je 384 mesta, a ukupna BRGP 13.412 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje minimum 20 bicikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Krov garaže biće uređen kao zelena površina.

Druga garaža, čija se gradnja očekuje početkom jeseni nalazi se pored Narodne skupštine, između Vlajkovićeve i Kosovske ulice. Prema Stojčićevim rečima, ovaj projekat je u postupku pribavljanja građevinske dozvole.

- Ta garaža je zanimljiva i po tome što će se iznad nje naći potpuno novi park i parkovska površina. Sadašnji park koji se nalazi pored Narodne skupštine potpuno je neuređen i on zahteva potpunu rekonstrukciju što će dodatno biti ubrzano upravo izgradnjom ove garaže - navodi Stojčić.

Podsetimo, urbanističkim projektom je predviđen kapacitet garaže od 284 parking mesta, ukupne bruto površine 10.000 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje 40 bicikala i motocikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Projektovan je i zeleni krov garaže, koji će biti uređen kao zelena površina i oblikovan u skladu sa ambijentom preostalog dela parka, kao zaštićene okoline kulturnog dobra. Detaljnije o ovom projektu čitajte u posebnom tekstu.

Sredinom 2019. godine Grad Beograd potpisao je sa kompanijom China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda. Osim ovih na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice i u Fruškogorskoj ulici kod Kosančićevog venca, u planu su još dve, na Studentskom trgu i Trgu republike.

Kako je tada najavljeno, garaža na Trgu republike će se nalaziti ispod novog objekta kulture, a sadašnjeg Staklenca.

Gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu, kako je ranije rečeno, čeka odluku arheologa.

- Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa - ranije je najavio Stojčić.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Popunjenost hotela u Beogradu 100% zahvaljujući koncertima grupe Rammstein

Zahvaljujući koncertima grupe Rammstein, koji će biti održani 24. i 25. maja, popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beogradu. Zbog nezapamćenog interesovanja publike i rekordne rasprodaje ulaznica odmah po puštanju u prodaju, zakazan je i drugi koncert, koji će biti održan dan kasnije. Jedino Beograd, od svih gradova regiona, našao se na spisku za evropsku Stadion turneju 2024, u godini kada grupa obeležava 30 godina postojanja. Iz tog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.