NavMenu

Za štete od nepogoda poljoprivrednicima u Prijepolju 21 milion dinara

Izvor: Tanjug Petak, 12.03.2021. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Bezarević)
Za sanaciju posledica štete izazvane elementarnim nepogodama, poljoprivrednici iz Prijepolja dobli su iz budžeta Srbije osiguravajuću naknadu od preko 21 miliona dinara, izjavio je danas je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako je naveo, svake godine izdvaja sve više novca za zaštitu od elementarnih nepogoda, a taj iznos je udvostručen u odnosu na 2018. godinu.

U opštini Prijepolje česte su elementarne nepogode zbog geografskog područja na kom se nalazi, česte su poplave, grad, snežne padavine, jaki vetrovi i suše.

- Obično pominjanje Prijepolja i poljoprivrede povezujemo sa sećanjima iz prethodnog perioda kada je ovo područje imalo određene posledice na usevima, plodovima i višegodišnjim zasadima zbog elementarnih nepogoda i zbog nezadovoljstva određenih poljoprivrednika otkupnim cenama proizvoda. Ministarstvo pokušava da ta pitanja reše - kaže Mahmutović.

On dodaje da će se pitanje otkupnih cena rešiti novim zakonom o otkupu poljoprivrednih proizvoda čija je javna rasprava završena.

Zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžič ističe da je za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju neophodno osiguranje.

- To je fabrika pod vedrim nebom. Mi sve činimo kako bi olakšali život i rad ovih poljoprivrednika. U toku je i sanacija nesanitarne deponije Stanjevine, koja je bila rak rana za sve građane Prijepolja, a pogotovu je otežavala poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Hodžić.

On navodi da lokalna samouprava trenutno radi na izgradnji obalskih utvrđenja kako bi sprečili poplave na području opštine.

- Naše poljoprivredne proizvođače ume da zadesi poplava i do dva puta godišnje, pa će im ovaj projekat, koji će se realizovati sledeće godine, biti od velike pomoći. Obaloutvrda će biti dugačka tri kilometra - objašnjava Hodžič.

Prethodne godine 630 poljoprivrednika je ostvarilo refundiranje premije. Zamenik predsednika opštine tvrdi da taj broj treba da bude veći jer ova opština broji čak 5.000 poljoprivrednika.

U prijepoljskom kraju ljudi se uglavnom bave voćarstvom i ratarstvom, a 90% zasada čine maline.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.