NavMenu

Mraz najviše oštetio kajsije i breskve - Potrebna rejonizacija poljoprivrede

Izvor: Politika Sreda, 10.03.2021. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)Ilustracija
Jak mraz protekla tri dana uzrokovao je štete u voćnjacima širom Srbije. Najviše problema bilo je u zasadima koštičavog voća, a najugroženiji su bile rane sorte kajsija i breskvi, ističu stručnjaci.

Ipak, još nema preciznijih procena kolike su ekonomske posledice od mraza u domaćem voćarstvu. Konačni rezultati biće poznati u narednom periodu i najviše zavise od toga da li će se niske temperature nastaviti i u drugoj polovini meseca.

Strunjaci ističu da najveće štete od mraza nastaju u fazi kada voće cveta ili precvetava. Ako se niske temperature ponove u periodu kada odmakne formiranje plodova - voće je otpornije.

Kako je za Politiku rekla Marija Milenković Kolundžija, privatni savetodavac za voćarstvo, koštičavo voće je već počelo sa vegetacijom, jer su početak februara i marta bili topliji. Ona štete od mraza posebno očekuju kod upravo ovih voćnih vrsta.

- Ovo praktično i nije bio prolećni mraz, već zimski. Niske temperature trajale su i do deset sati tokom noći. U određenim fenofazama čak i koštičavo voće može dobro da toleriše minus četiri, pet stepeni Celzijusa. Međutim, sve što je niža temperatura od toga ugrožava voće. Na severu Vojvodine, na pojedinim terenima, bilo je i do minus deset stepeni, pa se tu očekuju veći problemi u voćnjacima - istakla je naša sagovornica.

Ona je dodala da se kod ranih sorti kajsije na takvim terenima očekuju ozbiljne štete.

Prema njenim rečima, jabuka je još u fenofazi kada može da trpi i ovako niske temperature. Gubitaka bi moglo da bude i kod ranih sorti kruške, jer je ovo dosta osetljiva voćna vrsta. Trešnje i višnje imaju vegetaciju koja kasnije kreće, pa im ovi trenutni mrazevi nisu naneli ekonomski značajne gubitke, procenjuje ona.

- Praktično, što smo bliži cvetanju i precvetavanju, prave se ozbiljne štete. Ali naše voće, sem ranih sorti kajsija ili breskvi, još nije u fenofazama da bi došlo do velikog izmrzavanja. Tih sorti, srećom, nema puno. Ipak, još je rano prognozirati da li će gubici u voćnjacima biti veliki. Ono što, ove godine, svakako nije dobro za voće jesu nagli temperaturni skokovi početkom februara - istakla je Milenković Kolundžija.

Profesor Zoran Keserović, jedan od najvećih stručnjaka za voćarstvo, nedavno je rekao da je poslednjih nekoliko godina prosečan rod kajsija u Srbiji bio od 25.000 do 30.000 tona. Procenio je da bi, u slučaju da ne bude jakih mrazeva, rod ove godine mogao da dostigne između 35.000 do 40.000 tona.

Stručnjaci su i ranije apelovali da bi zbog mraza i sličnih problema trebalo ubrzati rejonizaciju poljoprivrede u Srbiji. Recimo, preporuka je da koštičavo voće (posebno kajsije i breskve) ne bi trebalo gajiti ispod 150 metara nadmorske visine.

Prošlogodišnji rod voća u Srbiji bio je najveći još od 2013. godine, ali je mraz (krajem marta i početkom aprila) odneo oko 50 mil EUR prihoda voćara. Najviše su stradale kajsije čiji je rod u 2020. godini bio gotovo potpuno uništen.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.