NavMenu

"Sirogojno Company" pustila u rad pogon za sušenje jagodičastog voća

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.06.2010. 15:40
Komentari
Podeli

(Foto: kaband/shutterstock.com)

Jedno od najvećih preduzeća za proizvodnju, otkup i preradu voća u užičkom regionu, "Sirogojno Company" u subotu 5. juna 2010. u požeškom selu Rupeljevu pustila je u rad novosagrađeni pogon za sušenje jagodičastog voća, najbolje opremljen na Balkanu.

Tom prilikom, generalni direktor SGS-a Beograd Marinko Ukropina je u ime vodećeg svetskog sertifikacionog tela SGS Ženeva, direktoru i vlasniku "Sirogojno Company" Radetu Ljubojeviću uručio sertifikate BRC i ISO 22000.

ISO 22000 (Food Safety Management System) je međunarodni standard koji definiše zahteve za sistem menadžmenta bezbednošću hrane, za koji je SGS izdao sertifikat pod švajcarskom akreditacijom (SAS – Swiss Accreditaion Service).

- Sertifikat BRC (British Retail Consortium) Global Standard for Food Safety u Srbiji ima svega nekoliko kompanija. Ovaj standard ispunjava zahteve maloprodajnih lanaca ne samo u Velikoj Britaniji, već i u skandinavskim zemljama i SAD. Njega su usvojili proizvođači hrane širom sveta, posebno organizacije koje snabdevaju britanske trgovce. Sertifikacija prema ovom standardu pomaže proizvođačima, vlasnicima brendova i trgovcima da ispune zakonske obaveze i zaštite potrošače. Standard pokriva veliki deo oblasti bezbednosti proizvoda, kao i pravnih odgovornosti kako dobavljača tako i prodavaca - navela je kompanija SGS i dodala da je taj sertifikat izdala pod britanskom akreditacijom (UKAS – United Kingdom Accreditation Service).

Kako je rekao direktor i vlasnik "Sirogojno Company" Rade Ljubojević, u izgradnju ove sušare, površine 1.000 kvadratnih metara, uloženo je oko 1 mil EUR, na poslovima pripreme i proizvodnje biće angažovano tridesetak radnika, a sušeno jagodičasto voće iz ovog pogona će se naći na tržištu SAD, Japana i Evrope, gde će se u maloprodaji pojaviti u malim pakovanjima. Biće plasirano i u prehrambenu i konditorsku industriju širom sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.