NavMenu

OECD povećao prognozu rasta svetske privrede na 5,6% u 2021. godini

Izvor: Tanjug Utorak, 09.03.2021. 13:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je prognozu globalnog rasta za ovu i narednu godinu, navodeći kao razloge poboljšane ekonomske izglede kako se bude ubrzavala vakcinacije protiv kovida-19 i novi ogroman ekonomski paket podsticaja SAD-a.

Svetska privreda će ove godine porasti po stopi od 5,6% a naredne godine za 4%, objavio je OECD u privremenom izveštaju o ekonomskim izgledima, prenosi Reuters.

Najnovije projekcije OECD-a su znatno povećane u odnosu na decembar, kada je ova organizacija sa sedištem u Parizu predviđala globalni rast od 4,2% za ovu i od 3,7% za 2022. godinu.

Kao negativne rizike koji mogu da utiču na poboljšane globalne izglede OECD navodi brzinu kojom države budu sprovodile vakcinaciju ljudi, zatim koliko će brzo ukidati mere ograničenja i da li će zauzdati nove sojeve korona virusa.

- Glavni prioritet politike je da se osigura da svi neophodni resursi budu iskorišćeni za proizvodnju i celovito sprovođenje vakcinacije što je brže moguće - navodi se u izveštaju OECD-a.

Procenjuje da bi globalni bruto domaći proizvod (BDP) trebalo da se vrati na nivo pre pandemije do sredine ove godine, mada uz velika odstupanja po zemljama pojedinčno.

Osim što bi vakcinacija bila okidač rasta globalne ekonomije, efekti planiranog paketa podsticaja Sjedinjenih Država od 1,9 biliona USD bi se kaskadno "prelili" na druge zemlje, što bi povećalo globalni rast za više od jednog procentnog poena, dodaje se u izveštaju.

Prema novim prognozama OECD-a, američka ekonomija će ove godine porasti za 6,5%, a sledeće za 4%, što je iznad decembarskih projekcija od 3,2% i 3,5%, respektivno.

OECD procenjuje da će paket, koji uključuje 400 mlrd USD davanja jednokratne pomoći od po 1.400 USD mnogim Amerikancima, podstaći rast proizvodnje u proseku za oko 3-4% na nivou prve cele godine.

Takođe predviđa da bi američki paket mera mogao da dovede do otvaranja do tri miliona radnih mesta u SAD do kraja godine, ali i da podigne inflaciju za prosečno 0,75 procentnih poena godišnje u prve dve godine.

Istovremeno, američki paket će biti blagodet i za glavne trgovinske partnere SAD-a, pri čemu bi rast mogao da podstakne rast Kanade i Meksika za 0,5-1,0%, kao i rast evrozone i Kine za 0,25-0,5 procentnih poena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.