NavMenu

Država pravi finalnu koncepciju gradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu - Traži se izrađivač prostornog plana posebne namene

Izvor: eKapija Utorak, 09.03.2021. 12:38
Komentari
Podeli
Projektovani izgled Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)Projektovani izgled Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu
Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, investicija koja ima za cilj da privuče visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta, nadomak je realizacije - Kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je tender za izradu prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

Kako je navedeno u tenderu, izradom prostornog plana stvoriće se planski osnov za direktno sprovođenje projekta izdavanjem lokacijskih uslova.

- Za potrebe planiranja Srpsko-kineskog industrijskog parka do sada su urađeni Poslovni plan i Studija izvodljivosti, kao i preliminarni koncept organizacije prostora, definisane namene, potrebni kapaciteti kompleksa i faznost realizacije, a izrada Prostornog plana područja posebne namene predstavlja sledeći korak na osnovu koga će se graditi industrijski park – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka, za koji su ugovori između Vlade Srbije i kineske kompanije China road and Bridge Corporation (CRBC) potpisani 2019. godine, predviđa izgradnju industrijske zone površine oko 400 ha u Beogradu, na levoj obali Dunava, u blizini mosta Zemun-Borča.

Park će, precizirano je u tehničkim specifikacijama projekta, imati tri zone: Internacionalni komercijalni centar u okviru kojeg će se nalaziti berza za razmenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice itd, zatim, Industrijski park kao najveća zona na 247 ha u okviru koje je predviđena izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora, pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje Parkom i High-Teć park koji će sadržati poslovne zgrada za razvoj visokih tehnologija, poslovnio-administrativne prostore i prateće sadržaje poput restorana i maloprodajnih objekata.

Izrada Prostornog plana posebne namene podrazumeva i izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

U dokumentaciji se ističe da plansko rešenje mora da pruži savremeni, ekološki održiv koncept industrijskog parka koristeći dobra međunarodna rešenja u cilju zadovoljavanja kapaciteta datih u Master planu:

- Zelena gradnja mora biti dominantan princip kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja i harmonije ljudi, arhitekture i okoline. Takođe, imajući u vidu da će realizacija projekta trajati dug vremenski period potrebno je definisati etape projekta, sa detaljnim planom prve etape.


Ponuđač je takođe dužan i da uradi analizu uticaja izgradnje industrijskog parka na saobraćajno opterećenje u neposrednom okruženju, kao i ukupni transportni sistem grada Beograda.

Procenjena vrednost izrade prostornog plana budućeg industrijskog parka je 27 miliona dinara. Rok za dostavljanje ponuda je 7. april, a ostale detalje tendera možete videti OVDE.

Prema najavama, Industrijski park koji će poneti ime Mihajla Pupina zaposliće 15.000 ljudi, a ukupna investicija iznosi 247 mil EUR.

Početak izgradnje parka bio je najavljen za mart prošle godine, ali je usled pandemije koronavirusa taj datum pomeren.

Podsetimo, u februaru je bio raspisan i tender za savetnika za podršku realizaciji projekta izgradnje ovog industrijskog parka, a na konkursu je izabran Slobodan Mihajlović iz Beograda.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.