Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 08.03.2021.| 17:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiji tokom 2019. proizvedeno 9,62 miliona tona otpada - Najveći zagađivači termoenergetski objekti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)
U Srbiji je tokom 2019 proizvedeno 9,62 miliona tona otpada, od čega je 78.000 tona opasan otpad, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Predstavljajući Izveštaj o stanju životne sredine u Srbiji za 2019. godinu pred skupštinski Odborom za zaštitu životne sredine, Radović je rekao da su termoeneregetski objekti najveći proizvođači otpada i da leteći pepeo od uglja čini 78% ukupne količine proizvedenog otpada.

- Od ukupne proizvedene količine otpada prijavljen je način postupanja za 23% , dok je 77% ostalo na lokacijama gde je otpad proizveden, što predstavlja upravo leteći pepeo iz uglja - kaže Radović.

Naveo je da je na teritoriji Srbije do sada izgrađeno 11 sanitarnih deponija, 15 transfer stanica i 36 reciklažnih centara.

Kaže i da ja javno-komunalna preduzeća organizovano odlažu otpad na 136 nesanitarnih deponija, od čega je prijavljeno da se njih 30 trajno zatvara, dok ostalih 106 i dalje korisiti 29 nesatiranih deponija koje se nalaze u poplavnom području.

- To znači da u slučaju povećanja vodotokova može doći do njihovog zagađivanja plivajućim otpadom - upozorio je Radović.

U strukturi komunalnog otpada, kaže Radović, najveću zastupljenost predstavlja biorazgradivi otpad.

Naveo je i da je na teritoriji Srbije locirano 2.500 divljih deponija, a da je u 2019. organizovano čišćenje divljih deponija na 1.396 lokacija.

Reciklaža napreduje

Radović je rekao i da je od ukupno 370.000 tona ambalaže stavljene na tržište Srbije u 2019. godini, reciklirano 219.000 tona, odnosno 59,2%.

- To je sada najveći procenat reciklaže ambalaže od kada se primenjuje taj proces Srbiji - kaže Radović.

Povećane su, navodi, količine električnog i elektronskog otpada, odnosno otpadnih baterija i otpadnih vozila, kao i količina uveznih otpadnih guma i otpadnih baterija i akumulatora što, kaže, pokazuje stepen razvijenosti reciklažne industrije za ove vrste otpada.

- Srbija daje najveće subvencije za reciklažu posebnih tokova otpada u regionu i to jeste jedan od faktora zbog čega procenat reciklaže u ovoj oblasti u Srbiji iz godine u godinu napreduje - rekao je Radović.

Otpad iz oblasti zdravstvene zaštite

Naveo je i da se količina proizvedenog otpada iz oblasti zdravstvene zaštite i njegovo tretiranje i dalje blago povećava u odnosu na prethodne godine.

- Približno 90% otpada stvorenog u zdravstevnim ustanovama čini otpad čije sakupljanje i odlaganje podleže posebnim zahtevima zbog sprečavanja infekcije - kaže Radović.

Naveo je da su 63 zdravstene ustanove koje imaju postojenje za tretman ove vrste otpada izvestile da su preradile ukupno 2.900 tona otpada koji nastaje u zdravstevnim ustanovama i naglasio da je taj segment važan posebno tokom pandemije.

Radović je rekao da je u toku 2019. izvezeno 420.000 tona otpada, što predstavlja manju količinu u odnosu na prethodnu godinu, a uvezeno 227.000 tona otpada što je manje nego 2018.

Odbor za zaštitu životne sredine je nakon rasprave prihvatio Izveštaj o stanju životne sredine za 2019. godinu, a na sednici je najavljeno da će 22. marta, na Dan voda, biti organizovano javno slušanje posvećeno prečišćavanju voda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE