NavMenu

LIBOR odlazi u istoriju krajem 2021. godine, centralne banke da se pripreme

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.03.2021. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
Britanski finansijski regulator (FCA) podsetio je da otkucava sat Londonskoj međubankarskoj kamatnoj stopi krajem 2021, i pozvao tržišta da ubrzaju prebacivanje ugovora, vrednih 260 biliona dolara širom sveta, na kamate koje sastavljaju centralne banke.

Do ukidanja LIBOR-a dolazi nakon milijardi dolara izrečenih kazni zajmodavcima zbog pokušaja nameštanja ove kamate, koja se svojevremeno smatrala glavnim svetskim reperom za određivanje cena širokog spektra državnih hartija od vrednosti, cene kreditiranja kompanija do cene zadiživanja kreditnim karticama, prenosi Rojters.

FCA je objavio da će 31. decembra ove godine prestati obračunavanje i objava vrednosti LIBOR-a za ugovore u britanskoj funti, evru, švajcarsko franku, japanskom jenu i američkomi dolaru, pa od januara 2022. banke više neće biti u obavezi da šalju podatke za izračun ove kamate.

Ipak, dve dolarske verzije LIBOR-a će nastaviti da važe do sredine 2023. godine, kako su ranije najavile američke Federalne rezerve.

- Današnja objava označava poslednje poglavlje u procesu koji je započet 2017. godine, kako bi se ukinulo oslanjanje na neodržive LIBOR stope i uspostavili čvršći temelji za finansijski sistem - naveo je guverner Banke Engleske Endrju Bejli u saopštenju.

Dodao je da, imajući u vidu ograničen vremenski rok, svim tržišnim akterima preporučuje da odmah preduzmu aktivnosti i završe svoju tranziciju do kraja 2021.

Umesto LIBOR-a, regulatori preporučuju da se kao osnov za izračunavanje kamate za međubankarske pozajmice koristi stopa na prekonoće depozite.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.