NavMenu

Proizvodnja krompira poništava svaku logiku - Uložiš 13, dobiješ 10 dinara

Izvor: RTS Nedelja, 07.03.2021. 16:52
Komentari
Podeli
(Foto: benjamas11/shutterstock.com)
Prethodne godine proizvođači krompira bili su zadovoljni cenom, a ove godine mnogi neće uspeti da pokriju ni troškove proizvodnje. Neke nevladine organizacije pokrenule su akciju koja bi podstakla prodaju, ali će se u rešavanje problema uključiti i Ministarstvo poljoprivrede.

Šest meseci proizvodnje, tri meseca pakovanja, a potom zima – za mnoge pored pijačnih tezgi. Spavaju među džakovima višemesečnog rada.

- Pa grejanje nikako. Veliko ćebe, ponjave stare i to je to. I po troje pantalona se obuču - kaže Ivan Pantelić iz Katića.

Iako je cena krompira bila niska, mnogi nisu uspeli da prodaju ni minimalne količine. Neki proizvođači smatraju da je razlog veći uvoz tog povrća.

Proizvođači krompira iz brdsko-planinskih krajeva Zapadne Srbije tvrde da se razlika u kvalitetu najbolje uočava na poprečnom preseku njihovog i krompira koji je iz uvoza.

- I mi mnogo manje koristimo hemijskih sredstava za zaštitu tog krompira. Nijedan drugi krompir da se meri sa kvalitetom našeg brdsko-planinskog - ukazuje Ilija Mirosavić iz Tabanovića kod Požege.

Novosadska fejsbuk grupa "Tate" akcijom na društvenoj mreži uspela je da pospeši prodaju za nekoliko ivanjičkih proizvođača.

- Prodali su nam kamion od trinaest tona, od čega smo mi deo para koje zaradimo dali na fondaciju i pomoć njihove sugrađanke Milice Tupanjac, za njeno lečenje - navodi Ivan Pantelić iz Katića.

- Ubrzo smo nakon toga kontaktirani i od strane proizvođača iz Arilja, Despotovca iz drugih naselja, koji su u sličnom problemu i kažu pomozite nam molim vas. Ali Novi Sad sam, to jedno fejsbuk udruženje ne može da pomogne svima, ipak je to na nivou države da na neki način pomogne - ukazuje Jovica Vukša iz grupe "Tate".

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi da se pregovara sa velikim ritejlovima i drugim korisnicima ove robe.

- Nemojte zaboraviti da mi imamo studentske centre, da mi imamo bolnice, koji su svi konzumenti toga - dodaje Nedimović.

U akciju prodaje uključila se i fejsbuk grupa iz Kragujevca, ali proizvođači smatraju da su rešenje mere koje primenjuju pojedine zemlje EU.

- Nekih pet evro centi je subvencionisala Hrvatska njihove proizvođače krompira, jer su i oni u problemu isto zbog prevelike količine robe na tržištu - ukazuje Ilija Mirosavić.

Zbog toga će setva u aprilu biti drastično umanjena. Krompira će sigurno imati za sopstvene potrebe, ali će malo ko odlučiti da u proizvodnju uloži 13, a dobije deset dinara za kilogram - jer tu nema nikakve logike.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.