NavMenu

Vino iz vojvođanske vinarije Maurer u jednom od najboljih restorana sveta

Izvor: Vino.rs Nedelja, 07.03.2021. 16:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)Ilustracija
Jedno nesvakidašnje vino, dugo macerirana kupaža nekoliko belih sorti pod etiketom Babba vinarije Maurer iz Hajdukova, sa severa Vojvodine, našlo se nedavno na vinskoj karti čuvenog belgijskog restorana s dve Mišlenove zvezdice "The Jane" u Antverpenu.

U pitanju je jedan od najprestižnijih fine dining restorana u svetu, koji se nalazi i na sajtu The Worlds 50 Best Restaurants, otvoren 2014. godine u nekadašnjoj kapeli napuštene vojne bolnice. Enterijer su u saradnji s raznim umetnicima osmislili u dizajnerskoj kući Piet Boon, a na vinskoj karti nalazi se i izbor prirodnih vina među kojima je od sada i Babba.

Inače, Babba je svojevrsni eksperiment vinara Oskara Maurera. Kao bazno vino poslužili su bakator iz berbe 2015. godine i rajnski rizling iz 2016. godine, da bi vino zatim iznova fermentisalo tri godine zaredom u velikim bačvama i svaki put macerirano u proseku tri dana, prvi put 2016. s medencem belim, zatim furmintom iz kasne berbe 2017. godine i konačno tamjanikom iz 2018. godine. Na taj način, kako kaže Maurer, vino se praktično tri puta rodilo pre nego što je otišlo na još godinu dana odležavanja u veliko bure.


Zlatno žute boje, Babba je kompleksno suvo vino u savršenom balansu koje se lagano ljuljuška u čaši otvarajući raskošne zrele arome. Senzacija se nastavlja u ustima uz prijatne kiseline i ukus sušenog voća, mednih nota, orašastih plodova i kore pomorandže, a sve to prati i pristojno dugu završnicu. Ukupno je napravljeno oko 1.700 boca ovog autentičnog prirodnog nektara kojeg za sada možete u Srbiji nabaviti u Organskom podrumu na Dorćolu u Beogradu .

Recimo još i to da je naziv vina Babba potekao od sumerske boginje plodnosti, te da su se u nekim krajevima čak i naši preci molili Mariji Babi kako bi im dete bilo zdravo po rođenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.