NavMenu

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

Izvor: Balkan Green Energy News Nedelja, 07.03.2021. 16:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarnih termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada, kao i na postojeće zgrade pri renoviranju krova, što bi trebalo da pomogne prestonici Nemačke da dostigne udeo solara u potrošnji električne energije od 25% do 2050. godine. Ova obaveza važiće od 1. januara 2023. godine.

Senator za privredu i energetiku Berlina, Ramona Pop iz stranke Zelenih, kaže da solarna energija ima ključnu ulogu na putu glavnog grada Nemačke ka klimatskoj neutralnosti i dodaje da Berlin ovim potezom daje primer drugim delovima zemlje na polju zaštite klime i energetske tranzicije, prenosi portal Balkan Green Energy News.

Izuzeci od ove obaveze odnosiće se na krovove koji su okrenuti ka severu, kao i na slučajeve kada je postavljanje solarnih panela tehnički neizvodljivo.

Usvajanjem ovog propisa, Berlin sledi primer drugih gradova i regiona u svetu koji su uveli obavezne solarne panele za deo novih privatnih i javnih zgrada.

Nemački dnevni list Tagešpiegel podseća da vlasti nemačke prestonice od prošle godine odobravaju subvencije fizičkim licima, firmama i neprofitnim organizacijama za postavljanje baterija za skladištenje solarne energije u iznosu do 15.300 evra.


U cilju podrške ostvarivanju cilja Evropske unije da dostigne klimatsku neutralnost do 2050. godine, Evropski parlament je prošle godine usvojio izveštaj kojim u kom se poziva na pokretanje programa podrške postavljanju krovnih solarnih elektrana širom EU.

Na krovovima u EU može da se pomoću solarnih panela proizvede 680 teravat-sati struje godišnje i da se tako pokrije četvrtina sadašnje potrošnje, navodi SolarPower Europe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.