NavMenu

Trnovit put srpskog kukuruza do Irana - Američke sankcije koče trgovinu i izvoz

Izvor: Novosti Nedelja, 07.03.2021. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Nedavni sastanak ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa delegacijom Irana o mogućoj saradnji odlična je prilika za srpske proizvođače.

Ipak, put do ovog tržišta i te kako je trnovit i dalek, pišu Novosti.

Naime, za početak, najveću prepreku predstavlja to što između Srbije i Irana ne postoji platni promet. Za to su najviše "krive" sankcije SAD prema Iranu, iz 2018. godine. One utiču i na trgovinske odnose naše zemlje sa Iranom, jer u velikoj meri, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije, ograničavaju poslovne aktivnosti privrednika.

- Ovaj problem dodatno komplikuje i činjenica što većina finansijskih institucija, naročito iz zapadnih zemalja, ne želi da bude izložena američkim "sekundarnim" sankcijama i tako dovede u pitanje poslovanje sa njima - objasnila je Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

- Zbog toga, američke sankcije imaju značajan negativan uticaj, ne samo na ekonomsku situaciju u Iranu, veći na sve one privrednike koji rade ili nameravaju da rade sa ovim tržištem - dodala je ona.

Izvoz kukuruza, goveđeg i junećeg mesa i plasman srpskog semena i semenskog materijala, bile su glavne teme sastanka delegacije Irana i ministra poljoprivrede Srbije. Iranska strana predložila je i zajedničke investicije u oblasti proizvodnje mehanizacije i semena, ali i stočne hrane. Razgovaralo se i o izvozu lekovitog bilja i saradnji naučnih instituta i fakulteta.

Ovakvo interesovanje ne čudi, s obzirom na to da Iran ima jednu od najvećih ekonomija na Bliskom istoku. NJihovi glavni privredni sektori su nafta, a tek u manjem obimu jer razvijena poljoprivreda, rekla nam je Danijela Strižak.


- Iranci su posebno zainteresovani za Srbiju zbog njenog geografskog položaja što im omogućava dobru polaznu osnovu za unapređenje trgovinske saradnje i sa drugim zemljama u regionu - ističe Strižakova i dodaje da realne mogućnosti za oživljavanje trgovinske razmene između Srbije i Irana postoje u oblasti građevinarstva, tekstilne i drvne industrije, mašinogradnje, proizvodnje transportnih sredstava, poljoprivrede i agroindustrije.

Kako objašnjava Strižakova, u Srbiji su prošle godine postojale 32 firme koje su izvozile robu u Iran. Inače, u našoj zemlji posluje 61 preduzeće sa većinskim iranskim vlasništvom. Najviše se posluje u sektoru trgovine, administrativnih i uslužnih delatnosti ali i stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.