NavMenu

Podrška ministarstva privrede ženskom preduzetništvu

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 16:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković posetila je, povodom Dana žena, firme SuperBox i Dessert Čačak, na inicijativu Udruženja ženskog preduzetništava Nadežda Petrović – Čačak, ukazavši na značaj ženskog preduzetništva u Srbiji i izrazivši zadovoljstvo time što ove firme, kojima uspešno rukovode žene, mogu da budu primer drugima.

- Prvi put ove godine Ministarstvo privrede opredelilo je sredstva u visini od 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, kako bismo im pomogli u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom - poručila je Atanasković, prenosi sajt Vlade Srbije.

Ona je, povodom Dana žena, pozvala sve dame koje žele da se otisnu u preduzetničke vode da to i učine, a resorno ministarstvo će im pružiti maksimalnu podršku u tome.

Ministarka je istakla da je ovo još jedna u nizu poseta lokalnim samouprava, koje organizuje Ministarstvo privrede uz podršku Privredne komore Srbije, a sa ciljem razgovora na temu unapređenja privrednog ambijenta i promocije programa podrške koji su im na raspolaganju tokom ove godine.

Ona je podsetila na to da je pored programa namenjenog ženama i mladima, Ministarstvo privrede obezbedilo bespovratna sredstava za još tri programa finansijske podrške, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Za nabavku opreme opredeljeno je 1,55 milijardi dinara, za razvojne projekte 200 miliona dinara, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara.

- Pored toga, obezbedili smo i set usluga koji podrazumeva neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring, što je nekada značajnije od novca - objasnila je ministarka.

UPŽ Nadežda Petrović, koje okuplja preko 50 preduzetnica, vlasnica i direktorki uspešnih firmi, zalaže se za podršku i pomoć preduzetnicama iz Čačka i okoline, posebno mladim osobama koje žele da pokrenu sopstveni posao.


Vlasnica SuperBox Mirjana Tutunović rekla je da je njena firma korisnik sredstava Ministarstva privrede iz programa "Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte 2020", kao i kovid sredstava za likvidnost.

Prema njenim rečima, pored kredita, iz sopstvenih sredstava su izvršili ulaganje u proširenje kapaciteta, danas zapošljavaju 20 radnika, a tokom pandemije su čak povećali broj zaposlenih.

Zorica Selaković, vlasnica firme Dessert Čačak koja se bavi proizvodnjom torti i kolača, i koja zapošljava oko 30 radnika, dobitnica je mnogobrojnih priznanja - Žena zmaj, Ambasadorka ženskog preduzetništva i Dobročiniteljka za 2020 godinu.

Uprkos izuzetno teškom periodu i 90% obustavljenoj proizvodnji tokom pandemije, ova firma donirala je torte i kolače volonterima i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.