NavMenu

Nemci preuzeli Dolomit iz Kupresa - Do 2026. biće uloženo oko 15 mil EUR u eksploataciju i proizvodnju kamena

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 14:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tantzi13/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka tvrtka Brilliant 3221 zaključila je ugovor o prijenosu 100% vlasničkog udjela od firme Dolmit iz Kupresa koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, a Vlada HBŽ-a je na svojoj prošloj sjednici održanoj, 18. februara 2021. donijela je odluku o odobrenju prijenosa vlasničkog udjela njemačkoj tvrtki.

U četvrtak, 4. marta, je u zgradi Vlade HBŽ-a održan sastanak predsjednika Vlade HBŽ, Ivana Vukadina, ministrice gospodarstva HBŽ, Dijane Puzigaće s predstavnicima njemačke tvrtke Brilliant 3221, saopšteno je na sajtu Vlade.

Direktor tvrtke Brilliant 3221 Jan Wever upoznao je predsjednika Vlade i resornu ministricu o postojećem stanju i planiranim budućim ulaganjima njihove tvrtke u kamenolom i prateće pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda na području općine Kupres.

- Analizom i mjerenjima geološkog sastava samog terena utvrđen je veoma kvalitetan materijal i njegova kvantiteta, što daje temelj za budući razvoj. Cilj tvrtke Brilliant 3221 u tekućoj godini je aktivacija samog poslovanja i proizvodnje, a u idućih pet godina namjera je investirati iznos od 10 do 15 mil EUR i daljnje širenje tvrtke s naglaskom na dodatna ispitivanja i mjerenja terena na području Kupresa. Što se tiče radnih mjesta, planiramo zaposliti oko 50 radnika s lokalnog područja, a želja nam je i da surađujemo s lokalnim kooperantima i tvrtkama s područja Hercegbosanske županije - istakao je Wever.

Predsjednik Vlade i ministrica gospodarstva HBŽ također su upoznati sa administrativnim problemima s kojima se susrela njemačka tvrtka prilikom ulaska u sami projekt.

Predsjednik Vlade, Ivan Vukadin i ministrica gospodarstva HBŽ, Dijana Puzigaća pozdravili su i pohvalili dosadašnja i buduća ulaganja tvrtke Brilliant 3221. Istaknuta je spremnost za rješavanjem dodatnih administrativnih problema koji stoje na putu ka implementaciji projekta.

- Cilj Vlade je stvaranje pozitivnu poslovnu klimu i preduvjete za buduća inozemna ulaganja u HBŽ, kako bi ulaganja koja planira tvrtka Brilliant 3221 bilo što više - rekao je Vukadin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.