Izvor: eKapija | Petak, 04.06.2010.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija u programu stipendiranja mladih naučnica

Brižit Streler, Božidar Đelić i Jasna Zrnović (Foto: b)

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je juče (3. jun 2010. godine) da 45% naučnika u Srbiji čine žene i naglasio da je to jedan od najvećih procenata u Evropi i svetu, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Đelić je nakon potpisivanja Protokola o saradnji sa predstavnicima Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i kompanije "Loreal Balkan" povodom pokretanja programa nacionalnih stipendija "Za žene u nauci" naveo da se u drugim zemljama taj procenat kreće od 10 do 20%.

On je objasnio da je potpisivanjem ovog dokumenta otvoren konkurs za mlade naučnice na doktorskim i postdoktorskim studijama, koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka.

Potpredsednik Vlade je uputio poziv naučnicama koje nemaju više od 35 godina da se do 1. septembra prijave za program i konkurišu za jednu od dve stipendije u iznosu od 5.000 EUR.

Srbija je, kako je istakao, ovim projektom ušla među 40 zemalja u kojima se sprovodi program stipendiranja mladih naučnica.

Prema njegovoj oceni, važno je da se veliki broj kandidatkinja prijavi za ove stipendije jer je naša zemlja prošle godine prvi put imala mladu naučnicu, Ivanu Pešić iz Niša, koja je trijumfovala na svetskom nivou i koja je prva Srpkinja uvrštena u 15 najperspektivnijih mladih naučnica u svetu.

Protokol je potpisan sa generalnom direktorkom kompanije "Loreal Balkan" Brižit Streler i generalnom sekretarkom Nacionalne komisije za UNESCO Jasnom Zrnović.

Streler je rekla da će kroz ovaj program biti formirana nova elita mladih naučnica, koje će u godinama koje dolaze konkurisati za prestižne svetske nagrade.

Ona je ukazala na to da je cilj projekta da se mlade naučnice ohrabre za to da se posvete karijeri, ali i da izgrade samopouzdanje.

Zrnović je navela da je budućnost Srbije u nauci, zbog čega je neophodno da se i u našoj zemlji i u svetu animiraju kompanije koje mogu da doprinesu realizaciji ovakvih projekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.