NavMenu

Tražnja za novim sortama vina u svetu, šansa za domaći prokupac i tamjaniku

Izvor: RTS Petak, 05.03.2021. 11:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Davidovich/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija poslednjih godina mnogo ulaže u nove zasade vinograda i proizvodnju vrhunskih vina. U svetu se traže nove arome što je šansa za naše autohtone i odomaćene sorte. U vinogradima je sve više prokupca i tamjanike, kao i zlatnih medalja na svetskim konkursima za vina od tih sorti.

Naša autohtona sorta sa najdužom istorijom, prokupac, rasprostranjena je u Župi ali i regionu. Zovu ga "crnka", "kameničanka", "rskavac", "skopsko crno".

Prokupac je prinosna sorta koja se gajila na tradicionalnom župskom čokotu – gidži, ali se uspešno prilagodio i savremenim sistemima. Naši stari srpski vinari i kombinati prokupac su koristili za spravljanje ružičastih vina, vinjaka i kupaža.

Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da su viša stabla prihvatljivija za intenzivniju proizvodnju.

- Stablo je nešto više i gaji se u špalirima i redovima. To je nešto što ne narušava kvalitet grožđa. Ti novi oblici su vrlo prilagodljivi za intenzivniju proizvodnju, primenu mehanizacije, da to bude isplativije i ekonomičnije - navodi Todićeva.

Vinar iz Župe Lazar Lazarević navodi da se opredelio za autohtone sorte prokupac i tamjaniku.

- To je u planu i što se tiče zasada novih vinograda. Opredelilo nas je to što smo iz Župe. To su naše dva sorte koje ovde najbolje rađaju i koje ovde imaju veliku perspektivu i budućnost" naglašava Lazarević.

Proizvodnja grožđa i kasnije vrhunskih vina postaje sve unosniji posao. To je prilika i za upošljavanje ljudi raznih profila. Novi vlasnici ulažu u nove ali i u osavremenjavanje već postojećih vinograda.

- Ispostavilo se da vinograd ima jedan fini teroar i finu ekspoziciju iako nije po knjizi i teoriji. Daje odlično grožđe i mi smo bili u prilici da napravimo i jako dobro vino - ukazuje vnar iz Topole Vladimir Živanović.

Vlasnici naših vinoteka ističu da je tokom prošle, godine korone, prodaja bila zadovoljavajuća i da su se posebno tražile autohtone, lokalne srpske, ali i regionalne sorte. Ta autentičnost može biti šansa ka probirljivom svetskom kupcu, koji je zasićen poznatim, pre svega, francuskim sortama grožđa i vina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.