Izvor: eKapija | Petak, 05.03.2021.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Međunarodni dan energetske efikasnosti - Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka

Ilustracija
Ilustracija
Srbija na godišnjem nivou uštedi oko 930.000 MWh, što je približno srednjoj godišnjoj potrošnji energije oko 150.000 domaćinstava. Međutim, uprkos ovoj uštedi, Srbija je i dalje ispod evropskog proseka, budući da naši građani troše oko pet puta više energije od proseka Evropske unije.

U cilju veće uštede energije, a povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti koje se obeležava danas širom sveta, iz Ministarstva rudarstva i energetike za naš portal kažu da je u toku priprema i realizacija više projekata koji se odnose na rehabilitaciju toplana i povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada u vrednosti od oko 270 mil EUR.

Ti projekti, navode, realizovaće se u saradnji sa međunarodnim partnerima kao što su KfW i Razvojna banka Saveta Evrope CEB.

- Iz zajma KfW sprovodi se peta faza rehabilitacija toplana u Srbiji, vrednosti 32 mil EUR, kao i program izgradnje toplana na biomasu u iznosu od 25 mil EUR, a iz donacije Švajcarske sprovodi se rehabilitacija 18 škola i obdaništa u četiri jedinice lokalne samouprave u vrednosti od 8,9 miliona franaka – navode iz resornog ministartva za eKapiju.

Dodaju i da su potpisani sporazumi sa KfW-om u vrednosti od 55 mil EUR za sprovođenje projekta za rehabilitaciju zgrade bolnice VMA, čija je ukupna procenjena vrednost 200 mil EUR, a koja će se realizovati u tri faze.

U cilju sprovođenja obaveze preuzete u skladu sa Ugovorom o Energetskoj zajednici u pogledu rehabilitacije zgrada centralne vlasti potpisani su i sporazumi za obnovu 28 od ukupno 56 zgrada centralne vlasti sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u iznosu od 40,9 mil EUR.

- Realizacijom projekata u javnim zgradama očekuju se uštede energije između 30% i 40% u odnosu na potrošnju energije u tim zgradama pre rehabilitacije – kažu u ministarstvu.


40% finalne energije se potroši u sektoru domaćinstava

Kako navode iz resornog ministarstva, u prethodnom periodu u Srbiji su napravljeni veliki pomaci u pogledu kreiranja i sprovođenja poltitike energetske efikasnosti.

Kroz aktivnosti Budžetskog fonda Minstarstva sprovedeno je sedam javnih poziva za (su)finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u jedinicama lokalnih samouprava i sklopljen je 91 ugovor.

Projekti su prvenstveno obuhvatili mere unapređenja energetske efikasnosti na termičkom omotaču zgrade, što uključuje zamenu stolarije i postavljanje termoizolacije, kao i mere unapređenja termotehničkih sistema, tj. ugradnju kotlova na biomasu, termostatskih ventila, elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi i uređaja za merenje predate količine toplote.

- Mere su realizovane na javnim objektima kao što su: predškolske ustanove, domovi zdravlja, osnovne i srednje škole i upravne zgrade u jedinicama lokalne samopuprave. Ukupno je do sada dodeljeno nešto preko 800 miliona dinara. Procenjena ušteda energije iznosi oko 22,54 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisije CO2 oko 10.200 t/god.

Dodatno, u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara prikuplja se naknada za energetsku efikasnost koja je obezbedila veća sredstava za finansiranje projekata energetske efikasnosti.

Prema poslednjim procenjenim podacima, naša zemlja na osnovu svih mehanizama i primenjenih mera energetske efikasnosti na godišnjem nivou uštedi oko 930.000 MWh, što je približno srednjoj godišnjoj potrošnji energije oko 150.000 domaćinstava.

Međutim, Srbija i dalje troši oko pet puta više energije po jedinci stvorenog bruto domaćeg proizvoda tako da na vrednost ovog pokazatelja utiče ekonomska aktivnost zemlje i njena potrošnja energije.

Oko 40% finalne energije se potroši u sektoru domaćinstava, a prosečna potrošnja toplotne energije po domaćinstvu u Srbiji procenjuje se na oko 214 KWh/m2 godišnje dok je prosek na nivou EU oko 112 KWh/m2 godišnje, podaci su ministarstva.

- Najveći izazov svakako predstavlja smanjenje potrošnje energije u postojećim stambenim zgradama koje nisu dovoljno energetski efikasne, pa neke troše i duplo više od navedenog proseka. Sprovođenje mera energetske efikasnosti u ovim zgradama se može otplatiti iz ostvarenih ušteda energije ali u rokovima koji, u zavisnosti od obima investicije i mera koje se primenjuju, može biti duže i od 10 godina.

Zbog toga je, kako ističu u ministarstvu, za sprovođenje mera energetske efikasnosti u ovom sektoru neophodno obezbediti značajne subvencije.

- Značajna je i činjenica da se oko 38% od ukupne potrošnje energije u domaćinstvima utroši u obliku električne energije dok je ovaj procenat u EU oko 25%, što ukazuje da se u domaćinstvima i dalje u značajnoj meri koristi električna energija za potrebe grejanja a poslednjih godina i sve intenzivnije za potrebe hlađenja – objašnjavaju u ministarstvu.

Napominju i da bitan faktor kod zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja je i prelazak na naplatu prema potrošnji energije jer primena naplate prema m2 ne omogućava otplatu investicije iz ušteda energije.


Novi Zakon o energetskoj efikasnosti

U ovom momentu se u proceduri usvajanja nalazi novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kažu u ministarstvu za naš portal.

Zakon je, kako pojašnjavaju pripremljen sa ciljem da se unapredi sprovođenje pojedinih odredbi trenutno važećeg zakona ali i sa ciljem da se izvrši usklađivanje sa EU regulativom u ovoj oblasti, a po donošenju zakona biće neophodno da se pripreme i brojni podzakonski akti, navode iz ministarstva.

- Zakon, između ostalog, predviđa osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, kao zasebne jedinice u okviru Ministarstva rudarstva i energetike. Uprava će biti u mogućnosti da se obezbedi i podsticaje za građane i druge sektore potrošnje energije – pojašnjavaju iz ministarstva.

Očekuje se da će Uprava biti osnovana sredinom 2021. godine. Neke demonstrativne aktivnosti Uprave ka građanima se mogu očekivati krajem godine a veći obim početkom 2022. godine.

- Fokus Uprave će svakako biti na unapređenju energetske efikasnosti fonda postojećih zgrada ali se mogu očekivati i podsticaji za nabavku energetski efikasnih uređaja – poručuju iz ministarstva.

S. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE