NavMenu

Dogovorene faze rekonstrukcije i termalne rehabilitacije Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo/Urbopolis)
Dogovorena je dalja dinamika i faze realizacije projekta termalne rehabilitacije četiri javne zgrade u Beogradu. Grad Beograd konačno će imati Hitnu pomoć, Gradsku biblioteku, Studentsku polikliniku i Stacionar po evropskim standardima, rekao rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Kako je Radojičić dodao ovaj projekat vredan je 16 mill evra, od čega je 11 mil EUR obezbeđeno iz bespovratnih sredstava Evropske Unije, dok je ostatak sredstava obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Ovo je prvi projekat koji je Grad Beograd dobio iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske uUnije (IPA), uz veliku podršku nadležnog Ministarstva za evropske integracije. Izvršićemo rekonstrukciju četiri objekta koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a koji u Beogradu decenijama nisu obnovljeni - rekao je gradonačelnik.

Kako prenosi Beoinfo, projekat u skladu je sa strateškim opredeljenjem Grada Beograda koje se odnosi na razvoj zelene prestonice, ideje koja je osnov akcionih planova za zeleni grad i održivu klimu i enegriju koje je grad nedavno stavio na javni uvid. Koncept termalne rehabilitacija zgrada, deo je šire ideje održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena. Ovim projektom bi bi se značajno smanjila potrošnja energije u skladu sa principima energetske efikasnosti.

Sastanku su prisustvovali direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai i njen saradnik Meran Lukić, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Ingve Engstroem kao i Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike sa saradnikom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.