NavMenu

SSSS: U Srbiji prisutna nejednakost plata između žena i muškaraca

Izvor: Beta Četvrtak, 04.03.2021. 17:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Oyls/shutterstock.com)Ilustracija
Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ukazala je danas na to da u Srbiji i EU i dalje postoje značajne razlike u nivou plata između žena i muškaraca, te da je taj problem još više produbljen tokom krize sa pandemijom koronavirusa.

Sekcija žena je, uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, pozvala srpsko i sva druga socijalno odgovorna društva da obezbede, osiguraju i podstiču jednakost tretmana i mogućnosti žena i muškaraca u svim oblastima, uključujući i učešće na tržištu rada, uslove rada, zapošljavanja i napredovanja u karijeri.

Sekcija je ukazala i da svi imaju pravo na jednaku platu za rad jednake vrednosti, što je priznato i Konvencijom o jednakim primanjima Međunarodne organizacije rada.

U saopštenju SSSS-a se navodi da su profesionalna, sektorska i vertikalna segregacija i potcenjivanje rada kojim se pretežno bave žene, strukturna pitanja koja značajno doprinose veličini razlika u platama među polovima.

Oni su ukazali da se podcenjivanje rada, kojim se pretežno bave žene, može rešiti samo ako se primenjuju sistemi za ocenu posla bez rodne pristrasnosti i zasnovani na objektivnim kriterijima, koji omogućavaju upoređivanje rada između sektora u kojima dominiraju žene i muškarci.


Nedostatak jasne procene da li je rad jednake vrednosti, ključno utiče na sposobnost žrtava platne diskriminacije da preduzmu uspešne pravne akcije protiv poslodavaca, poručeno je iz Sekcije.

Takođe je ukazano da mere transparentnosti plaćanja, poput prava na traženje informacija o plati, obaveze izveštavanja o platama i revizije plata, povećavaju šanse za uspeh u pojedinačnom pravnom postupku protiv diskriminacije u platama.

Zbog svega ovoga, kako su zaključile predstavnice Sekcije žena, neophodno je doneti zakone koji će ojačati sprovođenje principa jednake plate za radnice i radnike za jednak rad ili rad jednake vrednosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.