Izvor: Promo | Četvrtak, 04.03.2021.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Alfa-Plam - Povećanje energetske efikasnosti grejnih tela kao strateški cilj i sredstvo za postizanje uspeha

(Foto: Alfa-Plam)
U susret 5. martu, Svetskom Danu energetske efikasnosti, vreme je da se zapitamo šta je to ustvari i na koji način svako od nas može doprineti povećanju energetske efikasnosti. Veoma je važno, na početku, napraviti razliku između uštede energije i energetske efikasnosti. Ušteda energije podrazumeva sve ono što činimo kako bismo smanjili potrošnju energije, dok se energetska efikasnost odnosi na upotrebu tehnologije koja koristi manje energije za svoj rad.

Kompanija Alfa-Plam kao jedan od vodećih proizvođača grejnih tela u regionu i Evropi našla se pred izazovom koji podrazumeva praćenje trendova na svetskom tržištu. Proizvodnja aparata za grejanje domaćistava koji su energetski efikasniji zahtevala je prilagođavanje procesa masovne proizvodnje i brojne investicije. Grejna tela koja tokom rada imaju minimalne gubitke energije smatraju se energetski efikasnim. Naravno, gubitak energije se ne može svesti na nulu ali se teži ka tome da bude sveden na najmanju moguću meru. Konkretno, kod kotlova i peći na pelet smatra se da prozvodi sa preko 90% stepena iskorišćenja energije imaju visok nivo energetske efikasnosti i nose oznaku klase A+ odnosno A++ energetske efikasnosti.
(Foto: Alfa-Plam)
U Alfa-Plamu sa ponosom ističu da se većina njihovih proizvoda iz pelet asortimana ima stopu energetske efikasnosti od preko 90% i da se kontinuirano radi na razvoju novih i unapređenju postojećih modela kako bi se postigle maksimalne performanse u radu sa minimalnim gubicima energije. Standard Eco Design koji je od prošle godine neophodan uslov izvoza grejnih tela u EU uveden je upravo da bi se proizvodi koji su energetski efikasni dodatno istakli ali i da bi se eliminisali sa tržišta proizvodi koji to nisu.
(Foto: Alfa-Plam)
Poslednjih godina izražena je tendencija za kupovinom proizvoda koji su energetski efikasni i kod nas. Sa tim ciljem je pokrenuta Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF), program Evropske banke za obnovu i razvoj koji obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama. Programom je predviđeno finansiranje u zemljama Zapadnog Balkana. Sa ciljem podizanja svesti javnosti o energetskoj efikasnosti i rasta broja domaćinstava koji koriste pelet za ogrev, kompanija Alfa-Plam priključila se ovom projektu. Kupovinom nekog od proizvoda iz pelet asortimana Alfa – Plama u određenim maloprodajnim objektima stičete mogućnost kreditiranja preko poslovnih banaka kao i mogućnost povraćaja sredstava u iznosu od 15-20% vrednosti kredita. Više o tome pogledajte na sajtu kompanije Alfa-Plam, putem linka u nastavku: https://www.alfaplam.rs/sr/news/details/230.
(Foto: Alfa-Plam)
Iz Alfa-Plama poručuju da povećanje energetske efikasnosti grejnih tela za pojedinca znači finansijsku uštedu ali i povoljniji uticaj na životnu sredinu i stvaranje uslova za održivi razvoj. Tako da su veća početna ulaganja u sisteme grejanja na pelet dugoročno isplativa investicija kako za domaćinstva tako i za životnu sredinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE