NavMenu

Standard & Poors potvrdio kreditni rejting BiH "B" sa stabilnim izgledima

Izvor: RTRS Sreda, 03.03.2021. 17:36
Komentari
Podeli
(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" potvrdila je kreditni rejting BiH "B" sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Analitičari ove agencije ističu da se stabilni izgledi zasnivaju na proceni ravnoteže između fiskalnih i eksternih rizika povezanih sa efektima pandemije virusa korona na ekonomiju BiH s jedne strane, a sa druge, sprovođenje strukturnih reformi i očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta u srednjoročnom periodu.

Rejting agencija konstatuje da su devizne rezerve Centralne banke BiH u prošloj godini porasle za 10% u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu, da se bankarski sistem u zemlji dobro nosio sa uticajima pandemije, te da su domaći depoziti tokom 2020. godine rasli, a da nije uočena konverzija štednih depozita iz domaće valute KM u stranu valutu.

Analitičari navode da je prošle godine zabeležen manji pad ekonomskih aktivnosti nego što se prethodno predviđalo, s tim da je industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine veća za 2,8% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Procenjuje se da pad ekonomskih aktivnosti u poređenju sa 2019. godinu iznosi 4,8%, dok se ranije predviđalo 6%, te da se očekuje u ovoj godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5%, s tim da se ne očekuje da će se BDP BiH prije naredne godine vratiti na nivo iz 2019.

- Složena institucionalna organizacija u BiH često podrazumeva komplikovane, nepravovremene i nekoordinisane odgovore na pandemiju. Kao posledica toga, proces imunizacije se odvija usporeno što bi se moglo presudno odraziti na očekivani ekonomski oporavak. Očekuje se da će neto dug opšte vlade BiH porasti na 31% BDP-a na kraju ove godine, što se i dalje smatra umerenim dugom za zemlje u razvoju - ističu iz Agencije.


Prema navodima analitičara ove rejting agencije, kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko se domaća politička diskusija i aktivnosti više orijentišu na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi, uz veći nivo saglasnosti i manje konfrontacija.

Program sa Međunarodnim monetarnim fondom značajno bi doprinio u tom smislu, navode analitičari i dodaju da bi snažniji ekonomski rast od predviđenog, takođe, doprinio povećanju kreditnog rejtinga.

S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako "u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i konverzije depozita u devizna sredstva".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.