NavMenu

Nastavak naučno-tehnološke saradnje sa SAD

Izvor: eKapija Sreda, 03.03.2021. 13:56
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje dveju zemalja, saopštila je Vlada Srbije.

Ružić je tom prilikom istakao da je potpis na ovaj značajan dokument, koji omogućava nastavak saradnje naših i američkih naučnika, stavljen u Idvoru, gde se rodio Mihajlo Pupin, naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD.

On je objasnio da nije slučajno što je baš danas potpisan ovaj dokument, jer je na današnji dan 1915. godine osnovan Nacionalni savetodavni odbor za aeronautiku, čiji je član bio i Pupin.

- Ta institucija bila je prethodnica Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) - naveo je Ružić i podsetio na to da Srbiju i SAD neraskidivo povezuju naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kojima je Amerika bila druga domovina.

Prema njegovim rečima, dobra bilateralna saradnja Srbije i SAD je veoma značajna za napredak i stabilnost celog regiona.

U skladu sa tim, Ružić je ocenio da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri i prijateljski, što je važno za napredak i stabilnost celog regiona, navodeći da je naučno-tehnološka saradnja značajan segment bilateralnih odnosa.

Produžetak važenja ovog sporazuma će naučnicima iz Srbije i SAD omogućiti, između ostalog, da nastave da zajednički rade na novim projektima, otkrićima i istraživanjima, precizirao je on.


Osim toga, kako je rekao, stvara se dodatni prostor i za saradnju naučnih institucija i univerziteta iz ove dve zemlje.

Godfri je istakao da se neprekinuti lanac saradnje SAD i Srbije u nauci i tehnologiji nastavlja od Pupinovog rada pre više od jednog veka do današnje Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije – NASA.

Prema njegovim rečima, ovaj okvirni sporazum unapređuje saradnju između naučnika i akademika u mnogim drugim oblastima, od medicine do arheologije, nauke o klimi i šire.

Ambasador je iskazao zahvalnost Ružiću i njegovom timu na bliskoj saradnji koja je omogućila nastavak ovog dragocenog partnerstva.

Prethodni sporazum Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.