Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.06.2010.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako izgleda vožnja taksijem u Srbiji?

(Foto: b)

Vožnja taksijem u Srbiji je najmanje prijatna gledajući iskustva putnika zemalja bivše Jugoslavije, dok su najbolji utisci o slovenačkim taksi uslugama, rezultati su istraživanja koje je u maju sprovela agencija "Global Market Solutions" u saradnji s regionalnim "mystery shopping" agencijama.

Ta sarajevska agencija je sprovela istraživanje o iskustvima vožnje taksijima u 6 zemalja bivše Jugoslavije, pri čemu se obraćala pažnja na ispravnost, urednost i čistoću automobila, izgled vozača, njegovu ljubaznost i uslužnost kao i izdavanje računa i sistem naplate.

Iz Srbije i Bosne u stigli najzanimljiviji opisi iskustava.

(Foto: b)

Račun molim - izvolite napolje

Sigurno će poreskim upravama biti zanimljivo da potvrde sumnju da mnogi taksisti ne izdaju račune. U Srbiji je čak tajni kupac na pitanje o izdavanju računa bio isteran iz taksija, dok je u Bosni tajnom kupcu pocepana novčanica od 10 maraka (oko 5 EUR) kad je komentarisao da je to preskupo za vožnju dve ulice dalje.

U Sloveniji čak 80% taksista samoinicijativno izdaje račun. U Hrvatskoj to čini tek svaki treći taksist, isto toliko će ga izdati ako ga lepo zamolite, a o cifri se može pregovarati.

A kakvi su Bosanci?

Osim što voze (pre)brzo, ne znaju gde se nalaze znamenitosti grada, zanemaraju ugodnost kupca kojeg uslužuju, previše pitaju za privatne stvari, raspravljaju o ukusima, a jedna od tema razgovara je i Tito.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.