NavMenu

Ekonomisti nezadovoljni nemačkom kovid ekonomskom politikom

Izvor: Tanjug Utorak, 02.03.2021. 10:53
Komentari
Podeli
Čak 27% nemačkih ekonomista je "nezadovoljno" a 20% "vrlo nezadovoljno" trenutnom nemačkom ekonomskom politikom koja se vodi zbog pandemije koronavirusa, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje su sproveli institut IFO i dnevni list Frankfurter Algemajne Cajtung.

Od ukupno 177 anketiranih ekonomista i profesora ekonomije na nemačkim univerzitetima, još 30% njih je odgovorilo da je "neodlučno" po ovom pitanju, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Oko 20% je reklo da je "zadovoljno" korona ekonomskom politikom, dok je samo dva posto "veoma zadovoljno".

- Rezultati objavljeni u novom izdanju Panela ekonomista ukazuju na to da ima dosta prostora za poboljšanje ekonomske politike vezane za koronavirus - kaže Niklas Potrafke, direktor IFO-vog centra za javne finansije i političku ekonomiju.

Učesnici u anketi su ocenili da kreatori politike reaguju presporo i suviše rigidno i da ne postoje konkretni planovi za ponovno otvaranje ekonomije. Smatraju da je pomoć za kompanije previše opterećena birokratskim procedurama i da je strategija vakcinisanja do danas bila uglavnom neuspešna.

Prema mišljenju ispitanka, plaćanje premije proizvođačima koji proizvedu dodatne količine vakcina i brzo ih isporučuju bila bi posebno svrsihodna mera - dodaje Potrafke.

Predlog o plaćanju premije je za 45% učesnika u anketi "vrlo pozitivan", 21% smatra da je "pozitivan", 16% je "neodlučno", devet posto ima "negativan" stav prema ovom predlogu, a pet procenata "vrlo negativan".

Oni koji podržavaju predlog su svoje mišljenje, pored ostalog, branili činjenicom da socijalni ceh pandemije nadilazi sve drugo i da su troškovi premije na cenu mali u poređenju s tim.

Najavljeno povećanje obima testiranja na kovid-19 naišlo je na snažno odobravanje među ispitanicima. Od ukupnog broja, 52% učesnika smatra da je ta mera "vrlo pozitivna", a 27% da je "pozitivna". Istovremeno, 10% njih je "neodlučno", četiri procenta ima "negativan" stav, a tri procenta "vrlo negativan".

Zagovornici ove mere kažu da bi ona omogućila ponovno otvaranje ekonomije bez rasta broja zaraženih.

Smanjenje praga broja nedeljnih infekcija sa 50 na 35 na 100.000 stanovnika ekonomisti vide kao "veoma pozitivno" (20%) i "pozitivno" (29%). S druge strane, devet posto njih je zaokružilo odgovor "ne znam", 22% smatra da je ova cifra "negativna", a 19% da je "vrlo negativna", uz obrazloženje da novi prag "proizvoljan".

Na kraju, nemački ekonomisti su bili podeljeni po pitanju da li bi momentalno i potpuno ukidanje lokdauna smanjilo broj insolventnih kompanija - 43% je odgovorilo "ne", 35% "da", a 22% "ne zna".

Ispitanici koji su odgovorili "ne", prvenstveno su isticali da bi momentalno ponovno otvaranje zemlje pokrenulo treći talas infekcija, uz posledične štetne efekte po ekonomiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.