Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.03.2021.| 13:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

eKapija istražuje: Kako izbeći skupe namete beogradskih opština za fotokopiju spisa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Beogradske opštine fotokopije dokumenata na zahtev građana naplaćuju 420 dinara po stranici, što mnogim građanima predstavlja problem, budući da je za neke sudske procese potrebna dokumentacija koja broji i više desetina, ali i više stotina stranica.

Našoj redakciji javio se čitalac koji je pre nekoliko nedelja sa svojim advokatom u Opštini Savski venac u Odeljenju za komunalnu inspekciju i ozakonjenje, tražio fotokopije dokumenata potrebne za sudski proces u kojem učestvuje.

Međutim, kako za eKapiju kaže ovaj Beograđanin za kopije potrebnih spisa traženo mu je da izdvoji čak 420.000 dinara, budući da je jedna kopija 420 dinara, a da ceo predmet ima skoro 1.000 stranica.

Iako, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja opštine ne bi trebalo da naplaćuju ovakvu vrstu spisa, našem sagovorniku je prvobitno rečeno da je dužan da plati Opštini navedenu sumu.

- Tražili smo kao stranke u postupku, koji se tiče procesa ozakonjenja i nelegalne gradnje na području kulturno-istorijskog dobra od izuzetnog značaja na lokaciji Topčider na Opštini Savski venac, da nam se fotokopiraju svi spisi predmeta u vezi sa nelegalnom gradnjom na našem placu, jer na to imamo po zakonu pravo – kaže naš sagovornik, koji je zbog sudskog procesa koji je u toku, želeo da ostane anoniman i dodaje:

- Međutim, opštinski službenik se pozvao na troškovnik Opštine i rekao da jedna stranica predmeta košta od 410 do 420 dinara. S obzirom na to da ceo predmet ima skoro 1.000 stranica građanin Opštini treba da plati oko 420.000 dinara, da bih dobio spise predmeta na koje po zakonima pravo – precizira on.

Ističe da prema zakonu taj tip predmeta, dakle uvid u predmet i fotokopije svih spisa, "od korice do korice, ima svaka stranka (fizičko lice) koja je u predmetu, i advokati (pravno lice) koji zastupaju stranke u postupku".

U praksi to izgleda, navodi, tako što stranka (bilo fizičko lice bilo advokatska kancelarija) traži fotokopiju, opština fotokopira i naplati po ceni fotokopiranja.

- Za neke druge spise predmeta smo tako već radili, ali kada su došli na red ovi osetljivi materijali, onda su se pozvali na poseban troškovnik. Tu cifru su želeli da naplate advokatskoj kancelariji koja nas zastupa, a naravno, onda kancelarija naplaćuje klijentu, tj. nama.

Koji to građanin može da plati fotokopije 420.000 dinara? – pita naš sagovornik i napominje da su od Opštine tražili uvid u spomenuti troškovnik, ali ga nisu dobili.

Međutim, na insistiranje advokatske kancelarije koja zastupa našeg sagovornika, a koja se pozvala na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Opština je, ipak, poslala spise, koje je prvobitno htela da naplati – međutim, pogrešne.

- Posle nekog vremena dobili smo besplatno dokumentaciju, ali pogrešnu. Sada sve moramo iznova, jer nam je ta dokumentacija neophodna u postupanju u vezi sa nelegalnom gradnjom, protiv koje se mi borimo u ovom slučaju, a troškovnik na koji su se prvobitno pozvali i dalje nismo videli – ističe naš sagovornik.


Sve u skladu sa Zakonom

Redakcija eKapije tražila je od Opštine Savski Venac kao i od još nekoliko beogradskih opština, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, da se dostave troškovnici.

U Opštini Savski Venac naveli su da je Opština u nadležnosti da informacije o zvaničnim troškovima definisanim u Taksenoj tarifi izdatoj od strane Službenog lista Grada Beograda postavi na zvaničnoj internet stranici opštine.

(Foto: Printskrin)
U troškovniku koji je dostavljen eKapiji, navodi se da se za prepis akta i razgledanje spisa kod organa i organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda i uprava gradskih opština, plaća taksa.

Za prepis akta, odnosno spisa, po polutabaku originala tarifa iznosi 420 dinara, dok je tarifa za razgledanje spisa kod organa odnosno organizacione jedinice, za svaki započeti sat po 370 dinara.

- Pod prepisom iz ovog tarifnog broja podrazumeva se i izdavanje fotokopije, odnosno štampanje akta, odnosno spisa iz memorije računara ili iz pisaće mašine – navodi se u Troškovniku dostavljenom našoj redakciji.


Kada se kopije ne naplaćuju

Redakcija eKapije poslala je upite i Opštinama Rakovica, Čukarica, Voždovac, Palilula kao i Opštini Vračar.

Iz gradskih opština Rakovica, Čukarica, Palilula i Vračar navedeno je da su takse koje se naplaćuju propisane Zakonom o republičkim administrativnim taksama kao i Odlukom o lokalnim administrativnim taksama.

Našem portalu odgovor je dostavila i Opština Voždovac, koja navodi da ova Opština ne naplaćuje izdavanje fotokopija spisa po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Na pitanje kako i koliko se naplaćuju fotokopije dokumenata koje su potrebne ukoliko je neko u sudskom procesu, iz opštine su odgovorili:

- To morate da pitate Upravu GO Vozdovac, načelnika Uprave, ali ako isto tražite kroz zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja ne naplaćuje se.

Međutim, iz gradske uprave Grada Beograda odgovore na pitanja o tome kako je određena cena za ove takse, te i da li su one previsoke za građane, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

S. Petrović

Odluku o lokalnim administrativnim taksama možete preuzeti ovde:


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE