Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.03.2021.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlasinsko jezero, biser turizma koji će tek zasijati - U planu rekonstrukcija hotela, gradnja spa centra i novih kuća za odmor

(Foto: YouTube/screenshot/ RTS Aktuelnosti - Zvanični kanal)
Opština Surdulica stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije hotela Vlasina u naselju Vlasina Rid, a planom je predviđena rekonstrukcija i dogradnja hotela, ali i gradnja novih kuća za odmor i smeštajnih kapaciteta.

Područje obuhvaćeno planom predstavlja manji deo naselja Vlasina Rid, koji je u neposrednom kontaktu sa Vlasinskim jezerom i prostire se na zapadnoj obali.

Kako se navodi u planu, potencijali prostora, zatečeni turistički sadržaji i sve veći pritisak za izgradnju turističkih, komercijalnih i pratećih sadržaja, kvalifikuju pojedine lokalitete na području Vlasine za zaštitu prirodnih vrednosti i za njihovo uređenje u skladu sa posebnom namenom. U konkretnom slučaju i prostor oko hotela Vlasina na Ridu.

Kompleks hotela Vlasina formiran je po izgradnji jezera, kao vila Vlade FNRJ, a veoma brzo adaptirana u hotel. Zajedno sa svojim prirodnim okruženjem (Vlasinskim jezerom, samoniklim brezovim šumama) i izgrađenim kućama za odmor u njegovoj zaleđini, na padini prema jezeru, pruža izuzetnu sliku pejzaža i centralni motiv ovog prostora koji treba da bude jedan od prioriteta u turističkoj ponudi Vlasine.

Prostor oko hotela Vlasina je zbog svog položaja, prirodnih preduslova, kao i zbog činjenice da je do njega najlakši pristup iz oba pravca, (pravca Surdulice i iz pravca Crne Trave), dobio prioritet u razvoju turizma.

Predviđeno je stvaranje realnih uslova za proširenje i unapređenje smeštajnih kapaciteta hotela Vlasina uz uvođenje dodatnih sadržaja velnes i spa-centra i sportskih terena koji bi dodatno upotpunili turističku ponudu.

Za unapređenjenje turističke ponude potrebna je revitalizacija hotela Vlasnina uz puno poštovanje projektovanog i izvedenog stanja, uz eventualne intervencije kojima se ne sme dovoditi u pitanje uspešno ostvarena veza sa graditeljskom baštinom.

U okviru građevinskog područja, planira se i povećanje građevinskog zemljišta zone kuća za odmor (vikend naselje) i smeštajnih kapaciteta kroz revitalizaciju postojećeg (povremenog/privremenog) stanovanja, kao i uvođenje nedostajućih komercijalnih, turističkih i uslužnih delatnosti na čitavom prostoru.

Mahalu Konstadinovi čini vikend naselje i ima jake predispozicije da se uključi u ponudu seoskog turizma na Vlasini. U tom smislu planira se razvoj ovog naselja u postojećim granicama pod uslovom revitalizacije domaćinstava i svih objekata.

Planira se adekvatno održavanje i osavremenjavanje opreme vikendica kako bi se i ovi objekti mogli uključiti u prošireni spektar ponude turističkih smeštajnih kapaciteta, odnosno ugostiteljskih objekata, a predlaže se veće učešće sadržaja kao i adekvatno pejzažno uređenje i ozelenjavanje prostora.

Postojeće šumsko zemljište planirano je za očuvanje i unapređenje, odnosno uređenje u vidu park-šuma uz uvođenje primerenih sadržaja sporta i rekreacije, (tematski parkovi, orjentiring poligoni, staze za šetanje), a predviđeno je i potpuno opremanje prostora komunalnom infrastrukturom.

Javni uvid u plan trajaće do 29. marta 2021. godine.


Investitori iz Katara

Kada je investitor iz Katara 2016. godine kupio četiri hotela na jugu Srbije, među kojima dva na Vlasinskom jezeru, činilo se da će ovaj kraj doživeti turistički procvat.

Najavljivano je da će osim rekonstrukcije dva hotela na obalama Vlasinskog jezera – Vlasina i Promaja, za koje je bilo planirano da dobiju tri ili četiri zvezdice, investitor sagraditi još jedan hotel sa pet zvezdica.

Sredinom 2019. rečeno je da investitore iz Katara "koče" administrativni razlozi, a detaljnije o tome čitajte u posebnom tekstu.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE