NavMenu

"Dara iz Jasenovca" ipak u razmatranju za Oskara

Izvor: Poltika/Tanjug Subota, 27.02.2021. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je listu od čak 366 filmova koji su pogodni kandidati za razmatranje za najbolji film godine, gde spada i domaće ostvarenje "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, prenose svetski mediji.

Najbolji film će osvojiti Oskara 25. aprila prilikom 93. dodele prestižnih nagrada, a sama lista je zasnovana na novim pravilima koje je uslovila pandemija kovida 19, što je samu dodelu pomerila sa februara na april.

Ovo je najveći broj potencijalnih kandidata u poslednjih 50 godina u istoriji dodele Oskara, prenosi Tanjug.

Na taj način mogu da se takmiče filmovi objavljeni, odnosno emitovani do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopima u jednom od sledećih područja - Los Anđeles, Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Lista od 366 naslova ne sadrži film "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, ali je on već ušao u uži izbor u kategoriju za najbolji strani film gde se takmiči sa još samo 14 naslova.

Uprkos što su premijere mnogih filmova odložene 2020. godine, broj mogućih kandidata porastao je u odnosu na 2019., kada je u trci bilo 344 naslova.

U bioskope spadaju i drajv-in objekti, kao i striming platformame, ili VOD servisi, kao i dalje prihvatljiv surogat za veliko platno u doba korone.

Prošle godine Oskara za najbolji film osvojilo je ostvarenje van engleskog govornog područja - kontroverzni "Parazit", iz Južne Koreje, i to prvi put u istoriji Oskara.

Ostvarenja o kojima se ove godine govori kao najozbiljnijim kandidatima za najbolji strani film su "Nomadland" "The Trial of the Chicago 7", "Minari", "Promising Young Woman", "News of the World", "Sound of Metal", "Judas and the Black Messiah" i "Ma Rainey's Black Bottom".

Saopšteno je 10. februara da je "Dara iz Jasenovca" ispala iz trke za prestižnu nagradu Oskar, kada je Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka napravila uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat se nije tada našao na spisku za najbolji film na stranom jeziku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.