NavMenu

Strategija obrazovanja predviđa obaveznu srednju školu

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 16:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: YanLev/shutterstock.com)Ilustracija
Uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja jedan od ključnih prioriteta Predloga strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, saopšteno je na sajtu Vlade.

Ružić je, na onlajn javnoj raspravi o ovom dokumentu, naveo da su važni ciljevi te strategije veći obuhvat dece u školama, bolja postignuća učenika, kvalitetni programi i veća podrška nastavnicima.

Prema njegovim rečima, predloženom strategijom predviđeno je uvođenje godišnjih inicijalnih testova koje će pripremati Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.

Važno je, kako je istakao, obezbeđivanje kontinuiteta u međunarodnim ispitivanjima, kao što je PISA testiranje, a radiće se i na unapređenju uslova za celoživotno učenje.

On je dodao da uvođenje državne mature treba da obezbedi veću jednakost svih učenika koji završe srednju školu, pri čemu će postojeća neujednačenost maturskih ispita, koji se razlikuje od škole do škole, po sadržaju, procedurama i kriterijumama biti prevaziđeni standardizovanim testovima za čitavu generaciju.

Prema njegovim rečima, uvođenjem državne mature smanjiće se troškovi učenika i njihovih porodica, a povećati šanse za nastavak školovanja.

Još jedna onlajn javna rasprava o predlogu strategije zakazana je za 2. mart, dok će 8. marta biti održana u Klubu poslanika u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.