NavMenu

U FBiH utvrđene dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 13:54
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: lovelyday12/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada FBiH utvrdila je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Dopunom je određeno da će obavezujući ciljevi FBiH o udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije za 2020. godinu, iskazani Akcionim planom za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH (APOEF), biti primjenjivani do donošenja novog planskog dokumenta za korištenje obnovljivih izvora energije u BiH.

Kako je obrazloženo, poticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora obezbjeđuje se podrška realizaciji obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora (Okvirna konvencija UN-a o klimatskim promjenama, Kjoto protokol, Ugovor o osnivanju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope).

Federalna vlada juče je, također, donijela i Odluku o utvrđivanju obavezujućih ciljeva za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.