Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.02.2021.| 16:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turistički kompleks Blue Kotor Bay dobiće nove sadržaje - U planu dogradnja glavnog hotelskog objekta, gradiće se i vile uz more, bazeni i kongresna sala (FOTO)

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski atelje)
Kompanija Krolbay iz Podgorice planira rekonstrukciju, odnosno nadogradnju i dogradnju hotela Blue Kotor Bay koji se nalazi u Stolivu, za šta su dobili i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Kako se navodi u idejnom rešenju koje je obradio Arhitektonski atelje Podgorica, turistički kompleks je smešten na izuzetno atraktivnoj lokaciji (Markov rt) sa direktnom vezom sa obalom. Prilikom izrade projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta vodilo se računa da arhitektura i primenjeni materijali budu usaglašeni sa funkcijom i karakterom objekta, kao i uklapanjem u ambijentalnu arhitekturu.

Na delu lokacije iznad saobraćajnice već postoji objekat hotela koji je nakon završene adaptacije u periodu 2019 - 2020. pušten u funkciju zajedno sa drugim objektom - depadansom, koji se nalazi na delu lokacije ispod saobraćajnice.

- Oba ova objekta, nekada poznatim kao Hotelsko-zdravstveni kompleks Vrmac sada posluju pod nazivom Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, i kao takvi predstavljaju okosnicu ovog idejnog rešenja kao glavni objekti hotela A i B, koji se ovom tehničkom dokumentacijom rekonstrukcije nadograđuju i dograđuju - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Objekat A, smešten iznad saobraćajnice, ukupne je BGP 9,337.21 m2, spratnosti Su+Pr+3, i raspolaže sa ukupno 73 smeštajne jedinice. Objekat B smješten je ispod saobraćajnice, ukupne je površine 3,661.76 m2, spratnosti S+P+2 i raspolaže sa ukupno 32 smeštajne jedinice. Objekat je razuđene forme, sa dva kraka koja su međusobno pozicionirana pod uglom od 45 stepeni, što je omogucilo orijentisanje 90 % smestajnih jedinica sa vizurama prema moru.

Pored ova dva postojeća objekta, teren je nasleđen kao pripremljen delimično za gradnju sa već uklonjenim objektima koji su navedeni u listovima nepokretnosti. Lokaciju na dva dela deli postojeća saobraćajnica koja se zadržava i planskom dokumentacijom.

Idejnim rešenjem bilo je potrebno predvideti dogradnju postojećeg hotela i to u dve zone - neposredno uz postojeći glavni objekat kao i u zoni uz samo more.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski atelje)
U projektnom zadatku navodi se da je smeštajne kapacitete trebalo predvideti na svakoj od etaža. Pored smeštajnih kapaciteta u sklopu ovog objekta neophodno je projektovati i dva spoljašnja bazena kao i swim-up bazen duž soba smeštenih na nivou prizemlja. Bazeni treba da su na različitim nivoima i potrebno je da oba imaju pogled ka moru. Oba bazena opremiti barovima za osveženje korisnika od kojih jedan treba da ima mogućnost opsluživanja korisnika u samom bazenu (tzv. Wet bar).

U okviru objekta potrebno je predvideti i restoran sa pratećom kuhinjom i svim neophodnim servisnim prostorijama. Prilikom projektovanja posebnu pažnju obratiti da omogući povezivanje nove kuhinje sa kuhinjom u postojećem objektu i to na taj način da putevi kretanja zaposlenog osoblja ne mešaju sa putevima kretanja gostiju hotela.

Idejnim rešenjem je faznost predviđena na sledeći način:
* Faza I - Depadansi hotela - Vile A, B, C i D;
* Faza IIa - Glavni objekat C sa objektom spoljnjeg bazena, tehničkim blokom i tuš blokom;
* Faza IIb - Depadans hotela - objekat E i
* Faza III - Kongresna sala glavnog objekta hotela.

Glavni objekat hotela - objekat C sa bazenima, tehničkim i tuš blokom predstavlja dogradnju postojećeg glavnog objekta hotela A. Sadržaji u objektu su, u zavisnosti od namene, funkcionalno raspoređeni kroz prizemlje i dve etaže. Ukupan kapacitet hotelskog smeštaja je 77 hotelskih soba. Smeštajne jedinice su projektovane sa velikim staklenim površinama i 90% ima otvorene vizure prema moru. U sklopu faze glavnog objekta hotela C su projektovani i spoljašnji bazeni od kojih jedan ima podzemnu tehničku prostoriju za smeštaj bazenske tehnike.

Depadans hotela - objekat E je pravougaone forme, sa orijentisanjem skoro svih smeštajnih jedinica sa vizurama prema moru. Prizemlje predstavlja zajedničku bazu iz kojeg vode vertikalnlne komunikacije stepeniste i liftovi kao i veza sa postojećim glavnim objektom C. Spratnost ne prelazi P+2. Sadržaji u objektu su, u zavisnosti od namene, funkcionalno raspoređeni kroz prizemlje i dvije etaže. Ukupan kapacitet hotelskog smeštaja u ovom depadansu je 53 smeštajne jedinice od čega je 26 hotelskih soba i 27 apartmana.

Kongresna sala glavnog objekta hotela - Pored velike multifunkcionalne sale za potrebe hotela, ovde su projektovani i potrebni toaleti, tehnički prostori i magacini kao i priručna kuhinja i kabine za prevodioce.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski atelje)
Depadansi hotela - Vile A, B, C i D - Depadans čine četiri bloka vila, na međusobnoj udaljenosti od 8 metara, koji su rešeni kao objekti u nizu. Spratnost objekata je P+1+Pe.

Vile su pozicionirane na samoj obali i od glavnog objekta su odvojene lokalnom saobraćajnicom sa južne strane. Atraktivna lokacija omogućava iz zone rta širokougaonu vizuru prema moru. Po obodu lokacije je popločana šetna staza koja je na raspolaganju gostima hotela. Kolski saobraćaj je rešen kao saobraćaj u kretanju i saobraćaj u mirovanju. Parkiranje vozila je obezbeđeno sa južne strane direktno ispred depadnsa.

U vilama je predviđen smeštajni blok. Smeštajne jedinice su rešene u sistemu tipske matrice koja se multiplicira. Projektovane su sa velikim staklenim povrsinama, imaju otvorene vizure prema moru. U sklopu vila A i B u produžetku terasa u prizemlju predviđen je privatni bazen. Vile A i B su koncipirane kao kombinacija jednosobnih i dvosobnih smeštajnih jedinica.

O hotelsko-zdravstvenom kompleksu Vrmac

Kompleks Vrmac je tradicijom dugom čitav vek poznat kao vazdušna banja sa epitetom prirodnog lečilišta u kojoj je lekovitost sudara planinskih i morskih strujanja vazduha prepoznata širom Evrope, a nalazi se u Stolivu jednom od najlepših mjesta u Bokokotorskom zalivu, udaljen pet kilometara od starog grada Kotora, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj, je od 1920. godine odlukom kraljevske vlade proglašen za prirodno klimatsko lečilište. Morska voda u zalivu je svrstana u prvu i drugu kategoriju čistoće. Srednja godišnja temperatura vazduha u Prčnju iznosi 15,2 stepeni Celzijusovih. Vazdušna strujanja iznad zaliva utiču na biljni svet i vode, obogaćujući vazduh jonima, pre svega halogena i drugim hemijskim supstancama koje sadrži morska voda.

Isparenja eteričnih materija pomešana sa isparenjima morske vode obogaćuju atmosferu mineralima i jonima čije je pozitivno dejstvo na respiratorni sistem medicinski potvrđeno.Fotogalerija
Dogradnja hotelskog kompleksa Blue Kotor Bay

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE