Izvor: Promo | Petak, 26.02.2021.| 08:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mate Štetić, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Kafa u Atlantic Grupi - Ulažemo u nove proizvode i odabrana tržišta kao nove izvore rasta

Mate Štetić
Mate Štetić (Foto: Darko Radulović/ Promo Atlantic Grupa)
Kakva je bila 2020. godina, šta je donela, a šta "odnela" i šta očekuje u ovoj 2021. godini razgovarali smo sa Matom Štetićem, generalnim direktorom SPP Kafa u Atlantic Grupi.

Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima poslovanja u prethodnoj godini? Kako se pandemija odrazila na poslovanje? Koji su bili najveći izazovi i kako ste ih prevazišli?

- Kratko i jasno-veoma zadovoljan. Atlantic Grupa je uspela da u 2020. godini ostvari dobre poslovne rezultate, skoro na nivou onih iz prethodne, i to u trenucima kada se ceo svet suočio sa teškim ekonomskim i finansijskim krizama zbog Covid-19 pandemije. Pravovremene reakcije našeg kriznog štaba i menadžmenta, dobro razumevanje i sagledavanje situacije, a zatim i strateško planiranje aktivnosti, kao i snaga našeg kolektiva bile su presudne da krizu iskoristimo za poboljšanje svih svojih procesa i donošenje nove razvojne strategije. Bili smo dovoljno svesni i dovoljno odgovorni, ali i finansijski stabilni da se sa izazovima suočimo na pravi način, i ne dozvolimo da jedan ovako veliki korporativni sistem čak i na trenutak zastane u svom poslovanju.

Činjenica je da su zbog restriktivnih epidemioloških mera i zatvaranja u cilju suzbijanja virusa, obustavljene mnoge uslužne i privredne aktivnosti. Usled svih tih mera, SPP Kafa je najveći pad prodaje zabeležila u HoReCa sektoru, kao i u konzumaciji van kuće. Međutim, jedan deo ovog gubitka uspeli smo da nadoknadimo kroz retail. Po meni, to je ogroman uspeh, posebno imajući u vidu da smo osim uvedenih restrikcija imali operativne troškove vezane za sprečavanje širenja epidemije na svim tržištima u regionu, kako bismo obezbedili sve što je neophodno da zaštitimo naše zaposlene – pre svega, zaposlene u proizvodnji koja nijednog trenutka nije stala, pa ni tokom vanrednog stanja. Trudili smo se da sve kolege maksimalno zaštitimo, uz to, uspeli smo da obezbedimo održivo i stabilno poslovanje, redovna primanja i različite vidove podrške i pomoći svim zaposlenima, a da pritom ne koristimo državne olakšice ni na jednom od tržištu, na kojima poslujemo.

Teško je i sada eliminisati osećaj strepnje i teskobe koji je verovatno svaki pojedinac osetio, posebno jer su prognoze o trajanju pandemije i dalje neizvesne, dok mnogi ekonomski stručnjaci ističu da svetsku ekonomiju čeka dug, neravnomeran i neizvestan oporavak. Godina koja je iza nas definitivno nas je naučila da živimo i poslujemo u otežanim uslovima, kao i da se prilagodimo situaciji u najkraćem roku. Jesmo se suočili sa brojnim izazovima, pre svega zbog ograničenog kretanja i robe i stanovništva preko granica, otežanog prevoza robe (usled različitih mera koje su zemlje na granicama uvodile), promena u organizaciji proizvodnje, i otežane distribucije i konzumacije u pojedinim segmentima. Uprkos svemu tome, rekao bih da smo velikom požrtvovanošću svih zaposlenih uspeli da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju i snabdevanje za naše verne potrošače, a da pritom sačuvamo zdravlje naših zaposlenih koji su radili punim kapacitetom.

Da li je, i ukoliko jeste, u kojoj meri došlo do oscilacija na tržištu kafe u svetu, regionu i našoj zemlji?

- Usled pandemije korona virusa došlo je do većih ili manjih turbulencija na gotovo svim tržištima sveta. Nametnula su se pitanja nabavke i distribucije namirnica, pa tako i kafe bez koje gotovo da ne možemo da zamislimo svakodnevicu. Kriza izazvana korona virusom jeste jednim delom kreirala nepovoljan uticaj na globalno tržište kafe jer su se proizvodnja, izvoz i uvoz ovog napitka i srodnih proizvoda u jednom trenutku smanjili. Kada su svetski proizvođači kafe u pitanju, Brazil se prošle godine suočio sa problemima u lancu snabdevanja zbog otežanih uslova transporta, a slična situacija je bila i u Kolumbiji i Hondurasu. Uz to, došlo je do blagog pada potrošnje, a negde je opala i tražnja za kafom, što je bila direktna posledica restrikcija na kretanje i rad stanovništva u zemljama proizvođačima, ali i zatvaranja ugostiteljskih objekata što je dovelo do pada out-of-home potrošnje kafe.

Međutim, neki veći poremećaji nisu zabeleženi, ni na našem tržištu. Osim blagih zastoja u logistici i transportu sirove kafe, zbog povećanih mera bezbednosti na graničnim prelazima na samom početku, nismo imali ozbiljnijih problema u snabdevanju. Kao najveći proizvođač kafe u regionu, Grand kafa kontinuirano prati kretanja na globalnom tržištu, kako bi omogućila redovno snabdevanje i proizvodnju. Mi kafu trenutno imamo u dovoljnim količinama. Najviše je uvozimo iz zemalja proizvođača: Brazila, Vijetnama, Indije i Ugande, tako da nismo vezani za jedno tržište i samim tim imamo mogućnost da se prilagodimo svakoj situaciji. Uz to, za redovno snabdevanja od velikog značaja je naša Centralna nabavka i racionalno planiranje zaliha. Kao što sam napomenuo, zahvaljujući dobrom planiranju i obezbeđenim zalihama sirove kafe, proizvodnja je nesmetano radila u svakoj od naše četiri pržionice u regionu, tako da smo bez problema pokrivali sve potrebe potrošača i naši ključni brendovi su svakog momenta bili u dovoljnim količinama na policama.

Atlantic Grupa je sa oko 23 hiljade tona godišnje proizvodnje kafe, vodeći proizvođač kafe u regionu, a kafa je sa preko 20% učešća u ukupnim prihodima Atlantic Grupe najveće pojedinačno poslovno područje. Na nama je da i dalje kvalitetom opravdamo poverenje i zadovoljimo potrebe potrošača.

(Foto: Darko Radulović/ Promo Atlantic Grupa)
Da li je u planu strateški razvoj kompanije u smislu proizvoda i inovacija?

- Apsolutno. Nastavljamo ulaganje u naše ključne kategorije, a cilj nam je da novi proizvodi, brendovi i selektivno odabrana tržišta postanu novi izvori rasta kompanije i temelji poslovanja u budućnosti.

A to znači da kao regionalni lider u jednoj od najvažnijih kategorija u industriji robe široke potrošnje – kafi, nastavljamo da jačamo i poboljšavamo vodeće pozicije u segmentu kafe, pre svega podmlađivanjem kategorije sveže mlevene kafe i razvojem unutar segmenta potrošnje van domaćinstva. Da bi se obezbedio održiv rast i očekivani doprinos brendova koji počivaju na bogatoj tradiciji, povećaćemo ulaganja u njihovu konkurentnost, a kojima bismo bolje odgovorili na današnje potrebe potrošača.

U tom smislu, nama su u planu investicije u kategoriju tradicionalne, sveže mlevene kafe, koja ima svoju najverniju publiku, sve više potrošača pokazuje interesovanje za specijalne kafe, sa jedinstvenog geografskog porekla te i u ovom delu imamo ambiciozne planove u 2021. godini. Osim kafe jedinstvenog porekla i vrhunskog kvaliteta ponudićemo novo i drugačije iskustvo u doživljaju kafe. Tako i kroz kategoriju tradicionalne kafe odgovoriti na rastuću potrebu za održivošću i tranparetnosti a sve uz korištenje novih tehnologija. Dodatno, našu posvećenost očuvanju životne sredine pored unapređenja procesa proizvodnje potvrđujemo inovacijama u ekološki prihvatljiviju ambalažu.

Takođe, ono što je definitivno trend jeste i konzumacija kafe "u pokretu", ali i rast segmenata baš espresso i instant kafe, koje određene korisničke strukture preferiraju i konzumiraju. Kako bismo opravdali njihovo poverenje, ali i izašli u susret novim potrošačkim navikama i trendovima, u prošloj godini uložili smo više od šest miliona evra u proizvodnu opremu i opremu za HoReCu i ne planiramo da na tome stanemo. Uz to, ostvarili smo i strateško partnerstvo sa kompanijom Procaffe, jednim od vodećih igrača u espresso kafi na hrvatskom tržištu, kako bismo dodatno osnažili svoju prisutnost u segmentu espresso kafe u HoReCa kanalu. Istraživanja i ispitivanja tržišta i želja potrošača, pokazala su da je ovo segment koji raste. Moram da budem optimista i očekujem dobru poslovnu 2021. godinu.

Kako biste ocenili kvalitet kafe na tržištu?

- Kafa predstavlja jedan od omiljenih proizvoda, kako u našoj zemlji i regionu, tako i na globalnom nivou. Zbog toga, posebnu pažnju posvećujemo odabiru kvalitetnog zrna, ali i primeni standarda kvaliteta u samoj proizvodnji, do gotovog proizvoda. To nam i obezbeđuje onaj poznati i "miris i ukus" Grand kafa, ali i ostalih brendova iz našeg porfolija, kao što su Bonito i Barcaffè brend namenjen slovenačkom i hrvatskom tržištu. U segmentu esspresa Barcaffè je prisutan na svim tržištima u regionu.

Inače, kvalitet kafe je isti u sve četiri naše pržionice, a imamo ih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Kafu nabavljamo preko naše centralne nabavke najvećim delom, direktno iz zemlje porekla bilo da je reč o Brazilu, Kolumbiji, Hondurasu, Vijetnamu ili Gvatemali. Put zrna kafe od plantaže do šoljice, tačno je definisan po etapama i podrazumeva kontrolu kvaliteta na svakom od tih proceduralnih koraka. Odabrano zrno kafe se od plantaže, do proizvodnje kontroliše četiri puta: jednom na plantaži, jednom pre nego što se utovari na brod, zatim kada se istovari u luci Kopar, ili Trst i poslednji put kada stigne u jednu od našu pržionica. Naravno kontroliše se i gotov proizvod i jedino ovako stroga kontrola nam garantuje da ćemo u promet pustiti samo najbolju kafu.

Da bi naši potrošači bolje razumeli šta je pravi kvalitet, trudimo se da u svojoj komunikaciji budemo iskreni i transparentni i ukažemo šta predstavlja sveže mlevena i pržena kafa određenog geografskog porekla, birana i gajena upravo za naše potrošače. Želimo da dobiju potpunu sliku o tome koliko je dugaćak i značajan taj put i da razumeju da mogu uživati u svojoj šoljici kafe birajući svoju mešavinu shodno prilici. Informaciju o sastavu i o svojstvima proizvoda koje kupuju, naši potrošači imaju jasno deklarisane na svakom od naših proizvoda. Imajući u vidu da oko 80% tržišta kafe na primer u Srbiji drže veliki renomirani proizvođači, a 20% su mali pržioničari, koji se takođe u sve većem broju trude da imaju inovativne mešavine sa poreklom, mogu da kažem da ovdašnji potrošači piju kvalitetnu kafu, ne zlazeći u analizu onog manjeg broja koji proizvode, ustvari, surogat napitke sa različitim dodacima koji su dozvoljeni kao zamena za kafu. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede je početkom januara usvojilo novi Pravilnik koji reguliše upravo taj segment deklarisanja prave kafe, u odnosu na kafu sa dodacima, a koji će početi da se primenjuje u maju 2022. godine i verujem da će to samo dodatno podići kvalitet kafe koju pijemo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE