NavMenu

Pilot projekat u 22 srednje škole - Šansa za one koji nisu stekli zvanične diplome da nađu svoje mesto na tržištu rada

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.02.2021. 12:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
U 22 srednje stručne škole od ovog proleća istraživaće se kako prethodno radno iskustvo može da se pretvori u diplomu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Navode da bi to trebalo da bude šansa za ljude koji nisu stekli zvanične diplome da nađu svoje mesto na tržištu rada.

Ministarstvo je izabralo devet obrazovnih profila za ovaj projekat - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navode u PKS.

Kroz ovaj pilot-program, Ministarstvo prosvete utvrđuje i razvija postupak priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da steknu kvalifikaciju koja je jednaka onoj stečenoj kroz formalno obrazovanje i priznata na tržištu rada, navode iz PKS.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Kovačević kaže da je reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

Dodaje da ovi građani mogu da budu kandidati za postupak priznavanja prethodnog učenja.

Ona napominje da potrebe tržišta rada diktiraju potrebe za prekvalifikacijom, a obavljaju ih srednje stručne škole i organizacje obrazovanja odraslih koje su stekle status javno priznatih organizatora aktivnosti (JPOA).

- Važno je istaći da programi JPOA ne moraju nužno rezultirati novom kvalifikacijom, već mogu polazniku omogućiti delimično ostvarivanje standarda stručnih kompetencija, ali da to može biti dovoljno da polaznik bude osposobljen da obavlja radne zadatke i realizuje poslove kod željenog poslodavca - objašnjava Kovačevićeva, preneto je u saopštenju.

Ukazala je da Ministarstvo prosvete radi na razvoju postupka priznavanja prethodnog učenja pojedinca kako bi kompetencije stečene kroz rad bile prepoznate i zvanično priznate u okviru Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS).

Prema tom Zakonu kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

U Srbiji postoje 72 institucije sa ukupno 262 programa obuka namenjenih odraslima, 17 srednjih stručnih škola, devet ustanova za obrazovanje odraslih poput radničkih, narodnih i otvorenih univerziteta i 46 drugih organizacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.