Izvor: PR | Četvrtak, 25.02.2021.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Geberit beleži značajan rast prodaje uprkos krizi

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)
U 2020. godini na razvoj prodaje Geberit Grupe uticali su pandemija COVID-19 i negativna valuta. Naročito u drugom kvartalu, restrikcije nametnute zbog COVID-19 pandemije rezultirale su značajnim smanjenjem prodaje na pojedinačnim tržištima, iako je to nadoknađeno u drugoj polovini godine. Dok je neto prodaja Grupe Geberit opala za 3,1% na 2986 miliona švajcarskih franaka u švajcarskim francima u 2020. godini, rast od 1,3% je postignut nakon prilagođavanja valuta. Kao rezultat, bilo je moguće povećati prodaju uprkos krizi i dobiti daljnji udeo na tržištu. U pogledu rezultata, Uprava očekuje operativnu maržu novčanog toka od oko 31% u 2020.
Finansijski izveštaji i godišnji izveštaj za 2020. biće objavljeni 10. marta 2021.

Konsolidovana neto prodaja

U 2020. godini neto prodaja Grupe Geberit pala je za 3,1% na 2.986 miliona CHF. Ovaj razvoj uključuje negativne efekte na valutu od 136 miliona CHF. U lokalnim valutama ovo je rezultiralo rastom od 1,3%. Ovaj rast prilagođen valuti - a samim tim i dobitak daljih tržišnih udela - postignut je uprkos značajnom smanjenju prodaje zabeleženom u drugom kvartalu kao rezultat COVID-19. Ovaj povoljan učinak svodio se na snažnu tržišnu poziciju, pametno upravljanje krizama i svesnu odluku da se ne otpuštaju zaposleni kako bi se takođe održao nivo kontakta sa kupcima tokom perioda zaključavanja.

Neto prodaja u četvrtom kvartalu dostigla je 724 miliona švajcarskih franaka, što je ekvivalent povećanju od 3,2% u švajcarskim francima i porastu prilagođenom valuti od 6,8%. Ovo sledi iz blagog rasta od 1,5% u prvom kvartalu, pada od 10,7% u drugom kvartalu i rasta od 8,5% u trećem kvartalu u lokalnim valutama.

Neto prodaja prema tržištu i proizvodnom području

U prvoj polovini godine na građevinsku industriju u Evropi negativno su uticali efekti pandemije COVID-19 od sredine marta do maja. U drugoj polovini godine, efekti sustizanja propuštenog, obnavljanje zaliha kod veletrgovaca i vladini programi podsticaja - posebno privremeno smanjenje PDV-a viđeno u Nemačkoj - doveli su do snažnog rasta prodaje. Razvoj prodaje u pojedinim zemljama uveliko se razlikovao u zavisnosti od obima i dužine blokade zabeležene u građevinskoj industriji na proleće. U Nemačkoj (+ 7,3%), Austriji (+ 5,0%), Švajcarskoj (+ 4,1%), Istočnoj Evropi (+ 3,2%) i nordijskim zemljama (+ 2,9%), gradilišta su imala manja ograničenja i rast valute - prilagođena neto prodaja ostvarena je tokom cele godine. Zbog ograničenih građevinskih aktivnosti u Belgiji, zemlje Beneluksa ostale su na nivou iz prethodne godine. Suprotno tome, tržišta koja su najozbiljnija pogođena zatvaranjem gradilišta - Ujedinjeno Kraljevstvo / Irska (-15,7%), Iberijsko poluostrvo (-10,9%), Italija (-8,3%) i Francuska (-6,9%) - i dalje su videla značajan pad neto prodaje prilagođene valuti nakon dvanaest meseci. Negativni uticaji pandemije COVID-19 nastavili su da se osećaju u regionima van Evrope - na Bliskom Istoku / Africi (-14,1%) i Dalekom Istoku / Pacifiku (-7,2%). Neto prodaja u Americi porasla je za 1,7%.

U proizvodnim oblastima, neto prodaja u lokalnim valutama porasla je za 2,3% u sistemima za kupatila i za 2,1% u sistemima za instalaciju i ispiranje, uz blagi pad od 0,8% u cevnim sistemima zbog slabijeg novog građevinarstva i projektnog poslovanja.


O kompaniji Geberit

Geberit grupa je vodeća evropska kompanija za sanitarne proizvode i aktivna je širom sveta. Geberit Grupu odlikuje snažno lokalno prisustvo u većini zemalja Evrope što predstavlja jedinstvenu dodatnu vrednost kako u oblasti sanitarne tehnike tako i u oblasti sanitarne keramike.

Proizvodni kapaciteti obuhvataju 29 proizvodnih pogona, od toga 6 u prekookeanskim zemljama. Glavno sedište koncerna se nalazi u Rapperswil-Jona u Švajcarskoj. Sa više od 12.000 zaposlenih u oko 50 zemalja kompanija Geberit u 2019. postigla je neto obrt od 3,1 milijardi CHF. Akcije kompanije Geberit su na SIX Swiss Exchange. Od 2012. akcije kompanije Geberit sastavni su deo SMI (Swiss Market Index).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE