NavMenu

Srbija se zadužila milijardu evra - Novi uspeh naše zemlje na tržištu kapitala, kaže Mali

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.02.2021. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje "nekih starih i skupih dugova".

Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 mlrd EUR, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920% i kuponskoj stopi od 1,65%, sa rokom dospeća od 12 godina.

- Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala - ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su jučerašnje kamatne stope, "koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa", umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5%.

On je dodao da su investitori nastavili da pokazuju poverenje u strukturne reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije, te da je ostvarena ukupna tražnja od preko 3,5 mlrd EUR, i to od strane više od 200 respektabilnih, pre evropskih i američkih fondova, osiguravajućih kuća i banaka

- Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine - rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 mil USD duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25%.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9%, što je "niže nego na početku epidemije", i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

On je rekao i da je, s obzirom na to da se očekuje dalji rast stopa prinosa na međunarodnom tržištu, Srbija bila spremna da iskoristi najpovoljnije uslove, kako bi prikupila neophodna sredstva za finansiranje obaveza koje dospevaju u ovoj godini.

- U septembru 2021. godine nam dospevaju dolarske obveznice u iznosu od 700 mil USD sa kuponskom stopom od 7,25%, a koja nosi najveću kamatnu stopu ikada postignutu na međunarodnom tržištu. Srbija je već dva puta prevremeno otkupljivala taj skupi dug kako bi ispravila greške iz prošlosti i rasteretila ukpune obaveze za otplatu - navodi.

U saopštenju ministarstva navodi se i da je prinos ostvaren ovom emisijom u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga.


TABAKOVIĆ: Srbija pokazala umeće da očuva investiciono okruženje

Povodom emitovanja državnih obeveznica guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da snažno interesovanje međunarodnih investitora za ulaganje u hartije Srbije na rok od 12 godina, potvrđuje činjenicu da je Srbija i u veoma turbulentnom kriznom periodu pokazala umeće i znanje da očuva stabilnost i uravnoteženo investiciono okruženje.


Istakla je da je uspešno izgrađena i očuvana makroekonomska stabilnost u prethodnim godinama, rezultirala poverenjem investitora u kontinuitet dobrih ekonomskih politika, čak i u periodu velikih izazova za globalnu ekonomiju, saopštila je Narodna banka Srbije.

- Srbija je na međunarodnom tržištu ostvarila stopu prinosa koja se može meriti sa pojedinim zemljama čiji je kreditni rejting investicionog ranga. To pokazuje da tržišni učesnici čvrsto veruju da i Srbija pripada ovoj kredibilnoj grupi zemalja. Današnja kuponska stopa od 1,65% na obveznicu ročnosti od 12 godina predstavlja još veći uspeh nego kuponska stopa od 1,50% koju smo 2019. ostvarili na obveznicu ročnosti od 10 godina, a nesrazmerno bolja od dolarskog duga koji je nasleđen i čija je kuponska stopa bila enormno visokih 7,25% - naglasila je guvernerka.

Uspešna emisija evroobveznice, uprkos ambijentu povećanih neizvesnosti na globalnim tržištima, predstavlja rezultat godinama prisutne monetarne, fiskalne i finansijske stabilnosti, koja je našu zemlju učinila otpornom na izazove koji dolaze iz eksternog okruženja, navela je Tabaković.

- Krizni ambijent, uzrokovan globalnom pandemijom virusa korona, koji je posebno pogodio globalnu ekonomiju u 2020. godini, predstavljao je važan test odgovornosti za kreatore ekonomskih politika, koji su Narodna banka Srbije i Vlada Srbije uspešno položili, zbog čega sam sigurna da ćemo iz aktuelne globalne krize izaći sa dodatno osnaženim kredibilitetom i ugledom među međunarodnim ekonomskim akterima - zaključila je guvernerka Tabaković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Saobraćaj, Finansije

EBRD Srbiji odobrio kredit od 25 mil EUR za železničke depoe

Srbija će dodatno unaprediti svoju železničku infrastrukturu zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 25 mil EUR. Srbija voz, nacionalni železnički putnički operater Srbije, iskoristiće kredit za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru, navedeno je u saopštenju banke. Ovo će omogućiti Srbija vozu da finansira, ne samo radove na izgradnji

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.