NavMenu

Konačno nađen kupac za tone krompira iz Gornjeg Branetića - Uskoro saradnja sa velikim lancima marketa

Izvor: Tanjug Sreda, 24.02.2021. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LeonP/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je kupca za krompir koji u tonama već mesecima stoji na lageru u selu Gornji Branetići kod Gornjeg Milanovca i za koji su se proizvođači plašili da će morati da ga bace.

Kako piše RINA, prvi kamioni natovareni krompirom krenuli su iz ovog sela ka marketima po Srbiji.

Proizvođači kažu da su im se, kada su čuli za njihov problem, javili ljudi iz resornog ministarstva da pomognu.

- Otišlo je 10 tona krompira, a dobili smo obećanje da ćemo uskoro sklopiti saradnju sa velikim lancima marketa koji posluju u Srbiji - rekao je za RINU proizvođač krompira iz Gornjih Branetića Đorđe Vasović.

Proizvođači iz ovog kraja su do sada svoj krompir, poznat kao veoma kvalitetan, prodavali isključivo na pijacama, a plan na kome sada radi Ministarstvo poljoprivrede, jeste da se ugovori otkup krompira sa marketima širom Srbije.

Osim sa poljoprivrednicima iz Gornjeg Milanovca, nadležni vode pregovore i sa proizvođačima iz Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja.

Proizvođači ističu da je ovo jedna od lošijih godina za krompir, ali da su svesni da to nije slučaj samo u Srbiji već u celoj Evropi koja je preplavljena ovim povrćem.

- Zato su male i potražnja i cena. Očekujemo da uz pomoć ministarstva spasimo ovogodišnji rod, ali i da obezbedimo plasman i u narednom periodu - kaže za RINU proizvođač iz gornjomilanovačkog sela Polom Miloš Kostić.

Godišnje se u Srbiji proizvede više od 600.000 tona krompira, a najkvalitetniji je krompir koji se gaji na većim nadmorskim visinama, posebno iznad 600 metara, zbog čega krompir iz zapadne Srbije važi za najkvalitetniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.