NavMenu

Da li kompanije u Srbiji podržavaju razvoj karijere zaposlenih i koliko su HR menadžeri pripremljeni za taj proces

Izvor: eKapija Sreda, 24.02.2021. 09:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Joseph Mucira)Ilustracija
Kompanije u Srbiji nedovoljno koriste tehnike karijernog razvoja svojih zaposlenih, pokazala je prva faza istraživanja Beogradske otvorene škole (BOŠ). Razlozi za to pripisuju se nedostatku savremenih saznanja iz oblasti menadžmenta i organizacije, praćene nedostatkom finansijskih sredstava za njihovu implementaciju.

- Najzastupljenije metode za razvoj karijere zaposlenih su različite obuke na radu, umrežavanje i mentorstvo što srpske kompanije donekle ostavlja u zaostatku za evropskim prosekom u pogledu primene nekih drugih metoda kao što su sastavljanje planova za identifikovanje i karijerni razvoj zaposlenih koji će preuzeti poziciju menadžera koji će prestati sa radom (eng. succession plans), pravljenje posebnih šema razvoja za uspešne zaposlene (eng. "high flier" schemes) i koučinga - navode iz BOŠ-a.

U istraživanju su ipak identifikovani i neki od slučajeva inovativnih praksi za podršku programima razvoja karijere zaposlenih, koje su kreirane u nekoliko većih kompanija. Primer je upotreba "design thinking" metode u osmišljavanju podrške za razvoj karijere zaposlenih.

Važno pitanje obuhvaćeno analizom je i koliko su zaposleni u sektoru ljudskih resursa i karijerni praktičari pripremljeni da podržavaju karijerni razvoj zaposlenih.

- Analizom studijskih programa koji pripremaju studente za zapošljavanje u sektoru ljudskih resursa, utvrdili smo da neki od njih imaju sadržaje vezane za razvoj karijere, ali u okviru njih nisu uvek uključena savremena teorijska i metodološka znanja iz oblasti karijernog vođenja - navode iz BOŠ-a.

Dodaju i da trenutno ne postoje studijski programi za karijerne savetnike, te da karijerni praktičari nemaju puno prilike za razvoj znanja iz oblasti ljudskih resursa.

Istraživanje je sprovedeno u okviru međunarodne inicijative CONNECT! Povezivanje karijernog vođenja i savetovanja i razvoja ljudskih resursa u kompanijama kroz visoko obrazovanje i obuke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.