NavMenu

Prepeličja jaja sve popularnija - Minimalna ulaganja do 1.000 EUR, povrat investicije za pola godine (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.02.2021. 10:46
Komentari
Podeli
Jaja prepelice sve su popularnija, a tokom pandemije njihova prodaja je znatno porasla, tvrde proizvođači. Tražena su za rešavanje mnogih problema – visokog pritiska, anemije, holesterola, astme i slično, kao i za jačanje imuniteta. Najbolja su ona u svežem stanju, ali su dobra i kao kuvana i pržena.

- Za zdravlje isključivo "živa" jaja. Mogu da se pomešaju sa medom ili šećerom. Prepeličja jaja mogu da se koriste u svakodnevnoj ishrani za celu porodicu - ističe Aleksandar Vukašinović, vlasnik farme japanskih prepelica Prepa iz Bajine Bašte.

U ovaj posao ušao je pre nešto više od godinu dana, sasvim slučajno. Mlađi sin je imao astmu, naručili su prvu količinu jaja za inkubator i tako krenuli sa proizvodnjom. Sada je u priču uključena cela porodica.

- Nisam znao ništa o inkubiranju jaja japanske prepelice, kao ni o samim prepelicama. Sve je krenulo spontano, sa željom i ljubavlju prema pticama - dodaje sagovornik eKapije.

Navodi i da su početna minimalna ulaganja do 1.000 EUR, te da se uz dobar rad i marljivost investicija isplaćuje posle šest meseci.

- Savetovao bih one koji žele da se bave ovim poslom da piliće ili jaja za inkubator kupuju isključivo kod proverenih farmi prepelica. Moraju da vole ptice kao i ovaj posao. Ostalo sve dolazi samo - kaže Vukašinović.
Kineska i japanska prepelica (Foto: Facebook / PrepeliceBajinaBasta)Kineska i japanska prepelica


Samo oplođeno jaje je lekovito

Kada je reč o uzgoju prepelica napominje da nije potreban veliki prostor gde će prepelice biti smeštene. Važno je da je dobro izolovan, da ima ventilaciju, kako bi u svakom trenutku imali svež vazduh.

- Temperatura ne bi smela da bude ispod 15 stepeni Celzijusa, tada prepelice nose svaki dan. Nisu posebno zahtevne, ali im je potrebno posvetiti određeno vreme u toku dana, tj. ujutru, popodne i uveče. Oko njihovog smeštaja ne sme biti velika buka, to utiče na nosivost. Hrane se dva puta u toku dana. Sveže vode uvek moraju da imaju. Klasiraju se u kaveze 4+1 ili 8+2. Jaje je oplođeno samo ako je mužjak sa ženkama i samo takvo je lekovito - objašnjava Aleksandar Vulašinović.

Farma Prepa trenutno ima 500 prepelica, ali planiraju da povećaju broj ptica i da prošire objekat. Namera ove porodice je i da proizvodi prepeličje meso.

Kada je reč o jajima, mogu se kupiti preko Instagram stranice: farmaprepa, Facebook stranice: Prepelice Bajina Basta, ali i poručiti telefonom.

- Jaja šaljemo širom Srbije u specijalnim pakovanjima sa zaštitom od pucanja. Tako da potrošači dobijaju jaja koja nisu polupana - napominje sagovornik našeg portala.

Specijalna pakovanja (Foto: Facebook / PrepeliceBajinaBasta)Specijalna pakovanja
Kaže i da su na našim prostorima ljudi skeptični po pitanju jaja japanske prepelice:

- Obično čujem priče da je to nešto za bogate, za imućne ili samo za bolesne. Ne, to nije tačno. Oplođena jaja japanske prepelice potrebno je uvesti u ishranu kao i kokošija. Puna su vitamina, minerala i svega ostalog što je potrebno za jedan ljudski organizam.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Farma japanskih prepelica Prepa
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.