NavMenu

Vazduhoplovni analitičar tvrdi: Pokretanje kompanije ToMontenegro može koštati i do 70 mil EUR

Izvor: Mina Nedelja, 21.02.2021. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com)Ilustracija
Za osnivanje nove avio-kompanije ToMontenegro biće najverovatnije potrebno 70 mil EUR, a za taj iznos novca mogao se spasiti Montenegro Airlines (MA), ocenio je hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

On je Pobjedi kazao da je odluka Vlade da kupi dva polovna aviona krajnje nepotrebna i neisplativa.

Šćuric je pitao zašto Vlada nije htjela da izdvoji novac za preživljavanje MA, a sada je odlučila da potroši 21,8 mil USD za kupovinu dva polovna aviona, kao i kako će Crna Gora opravdati taj novac i ulaganje u novu kompaniju, ako je ranije saopštila da nema modaliteta finansiranja MA zbog Evropske unije (EU).

- Kako Crna Gora planira da otvori novu kompaniju sa 30 mil EUR, ako je već potrošila čak 18 mil EUR na nabavku aviona? Pokretanje nove kompanije će koštati bar 60 miliona, a vrlo verovatno i 70 mil EUR. Za taj iznos novca mogla se spasiti stara kompanija MA - tvrdi Šćuric.

U odluci o osnivanju nove avio-kompanije ToMontenegro je navedeno da je osnovni kapital te kompanije 30 mil EUR i da će biti uplaćen u roku od jedne godine od registracije. Šćurić smatra da to ni slučajno nije dovoljno novca.

- Pa, Vlada je već potrošila 21,8 mil USD na kupovinu dva aviona. Vlast se zanosi, u stvari ne zna šta je čeka i koliko je to skup posao - upozorio je Šćuric.

Vlada je na sednici održanoj u utorak odlučila da kupi dva polovna aviona Embraer 195 za potrebe kompanije ToMontenegro. To su avioni koje je koristio MA i plaćao do sada redovni godišnji zakup GECAS-u od 3,7 mil EUR.

Iz Vlade su kazali da je time ostvarena ušteda od 43 mil USD. Šćuric taj potez Vlade ne može opravdati iz nekoliko razloga.

- Za taj novac mogao se imati lizing još bar sedam godina i to za tri aviona, ne za dva. Konačno, u ovo vreme svi su ispregovarali povoljnije uslove lizinga, pa je taj iznos mogao pasti na 2,5 miliona što bi bilo dovoljno za devet godina lizinga. Uz otplate svake godine, a ne odednom i to za jedan avion više. U konačnom, ovi avionu moći će leteti još najviše deset do 12 godina. Oni su prilično stari. Dakle posao nikako nije isplativ - objasnio je Šćuric.

On je naveo da su Embraeri, koje je koristio MA, stari između 10,7 i 12,8 godina.

- Čak i da su avioni potpuno sređeni, a motori reparirani, što nisu, 10,5 mil USD je previsoka cena za ove avione - smatra Šćuric.

On smatra da odluka Vlade da krene u osnivanje nove avio-kompanije nije loš potez, iako je, kako je kazao, sa novcem koji će se potrošiti Crna Gora mogla restrukturirati i sanirati postojećeg avio-prevoznika MA i pritom ne izgubiti slotove, kode-šer i druge ugovore, pilote, mehaničare.

- Jednostavno, način na koji je to napravljeno je loš. Nije se smjelo dozvoliti da MA nestane, trebalo je napraviti novu kompaniju, a staru održavati na životu do osnivanja nove, te potom sve prebaciti na novu kompaniju - poručio je Šćuric.

On tvrdi i da je ime ToMontenegro krajnje loše, jer potencira da se radi o low-cost kompaniji.

- Ime bi moralo biti Montenegro Air ili Montenegro Airways ili Air Montenegro, da se nastavi kontinuitet na prošlu kompaniju - saopštio je Šćuric.

On je dodao da je Crna Gora, nakon prizemljenja aviona MA, spala na tek malo više od četiri dnevna leta sa dva aerodroma, te je izgubila oko 40% letova.

MA je bio promoran da prizemlji avione 26. decembra prošle godine, jer je Poreska uprava, po nalogu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, dan ranije blokirala račun kompanije na kojem je u tom trenutku bilo 3,2 mil EUR.

Iz Vlade je 24. decembra saopšteno da ne mogu da donese nijednu zakonitu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja.

Iz Vlade je najavljeno da im je cilj da ToMontenegro postane operativan i da se letovi te kompanije uspostave do 1. juna.

- To je moguće i ostvarivo, ali ne u kontekstu Crne Gore. Što je do sada u dva meseca napravljeno? Gotovo ništa. Prošla su dva meseca, a nema još ničega. Nije pokrenut AOC, nisu ispregovarani slotovi, operativne procedure, piloti, mehaničari, kabinci, nema postavljanja sistema. Kupljena su dva aviona i pregovara se sa konsultantima. Stoga nisam baš toliko optimističan da će se to stvarno desiti do 1. juna - zaključio je Šćuric.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.