NavMenu

Grci primaju rezervacije, naše agencije oprezne

Izvor: Tanjug Subota, 20.02.2021. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sebra/shutterstock)Ilustracija
Turističke agencije u Srbiji za predstojeću letnju sezonu uglavnom nude aranžmane u Turskoj i Egiptu, koji su dostupni našim turistima, jer je za ulazak u te zemlje neophodan samo negativan PCR test, dok samo retki organizatori putovanja na svojim sajtovima imaju ponudu i za grčka letovališta.

Grčke plaže, koje su već dugo omiljena letnja odredišta najvećeg broja srpskih turista, zasad su nam nedostupne, jer je našim građanima zabranjen ulazak u tu zemlju.

Agencije koje su, ipak, istakle ponudu za ovo leto, navele su cene apartmana sa popustom od 10 do 15% koje se kreću od 16 EUR po osobi do 65 EUR, u zavisnosti od, destinacije, kvaliteta smeštaja i vrste prevoza.

- Neke agencije rade predrezervacije za Grčku uz simbolično naplaćivanje obezbeđenja od 1.000 dinara do 3.000 dinara, s tim da će taj novac biti vraćen ukoliko ne bude moguće da se putovanje realizuje. U ovom trenutku ipak nema masovnih rezervacija, jer još uvek ne znamo uslove putovanja u Grčku - rekao je Tanjugu direktor udruženja YUTA Aleksandar Seničić.

Dodao je da je YUTA u stalnom konaktu sa komorom vlasnika privatnog smeštaja u Grčkoj kako bi se od tamošnjih vlasti do kraja marta isposlovali uslovi putovanja naših turista.

Vlasnici apartmana i hotela u Grčkoj, narocito na severu te zemlje počeli su da primaju predrezervacije za narednu turističku sezonu bez naplaćivanja avansa, u očekivanju da Vlada Grčke donese odluku o uslovima ulaska turista u zemlju, izjavila je za Tanjug vlasnica jedne turističke agencije u Grčkoj Ana Nikolić.

- Za sada postoje samo najave grčkog ministra turizma i premijera Micotakisa da će sezone biti, i da neće biti ograničenja za ulazak turista. Zvaničnici su do sada više puta ponovili da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali će biti olakšica. Međutim, nema još konktretnih informacija o tome pod kojim uslovima će moći da se uđe u zemlju - dodala je Nikolićeva.

Dodala je da je ta zemlja potpisala sa Izraelom sporazum o protoku građana dve zemlje uz sertifikat o vakcinisanju.

- Što se tiče Srbije i Severne Makedonije, nema nikakvih informacija, niti se to pominje. Zato smo u neizvesnosti i ne znamo šta da očekujemo - rekla je Nikolićeva.

U očekivanju da će vlada ispuniti obećenje o normalizaciji turističke sezone, dodala je ona, vlasnici hotela i apratmana su formirali cenovnike i primaju rezervacije, naročito na severu Grčke gde bukvalno žive od srpskih turista.

- Cene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih ili desetak procenata niže i očekujemo da će, ukoliko bude ograničenja za ulazak turista, one dalje padati - smatra vlasnica grčke turističke agencije.

Precizirala je da trenutno najjeftiniji smeštaj za četvoročlanu porodicu za deset dana u avgustu kada je vrh sezone košta od 450 do 500 EUR.

Nikolićeva je naglasila da je, nakon najave da će predstojeća sezona u Grčkoj biti normalna, zavladalo veliko interesovanje srpskih turista.

- Kada smo objavili informaciju da se može rezervisati bez depozita, počela je navala srpskih turista. Zatrpani smo imejlovima. Ljudi se javljaju svakodnevno i dobijaju smeštaj, dobijaju vaučer o pedrezervaciji koja važi samo do otvaranja granice. Ako se to dogodi, moraće da uplate avans - precizirala je Nikolićeva.

Udruženja vlasnika apartmana sa severa Grčke stalno šalju apele vladi da dozvole ulazak srpskih turista.

- Iz solunske i olimpijske regije, sa Halkidikija i Tasosa u tim apelima objašnjavaju vlastima da bez turista iz Srbije neće biti sezone i da bukvalno ne mogu da prežive bez njih. Toga je bilo i prošle godine, ali bez efekta. Nadam se da vlada neće dozvoliti da propadne još jedna sezona - rekla je Nikolićeva.

Ona je podsetila da su turistički radnici u Grčkoj zbog kovid krize dobili pomoć države od 10.000 EUR, uz obavezu da 2022. vrate polovinu tog iznosa, i da to neće biti moguće ukoliko ove godine ne bude zarade od turizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.