NavMenu

MOMIROVIĆ: Bez poskupljenja putarine, gubitke Puteva Srbije neće plaćati građani i privreda

Izvor: Beta Četvrtak, 18.02.2021. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot/ Tomislav Momirović)
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je u ovoj godini izvesno neće biti povećavane cene putarina, ali da gubitke javnog preduzeća Putevi Srbije ne mogu da plaćaju građani i privreda, objavio je portal Biznis.rs.

- Nesporno je da je Putevima Srbije opao prihod, jer zbog pandemije nije bilo protoka saobraćaja kao prethodnih godina. Ali, ne možemo dozvoliti da se taj teret prelije na građane i privredu Srbije - kazao je Momirović.

Direktor Putevi Srbije Zoran Drobnjak je rekao da će odluku o iznosu poskupljenja putarine, kao i o vremenu kada bi se to moglo dogoditi, u potpunosti prepustiti Vladi Srbije.

- Vlada Srbije je ta koja predlaže Skupštini izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, a kojom se menja i cena putarina. Oni su upoznati sa rezultatima rada Puteva Srbije i siguran sam da će, u skladu sa tim, donositi odluke o poskupljenju - kazao je Drobnjak za Biznis.rs.

Cene putarina u Srbiji su među najnižima u Evropi i nisu menjane od jula 2019. godine. Putarine se naplaćuje na 820 kilometara auto-puteva u Srbiji.

- Smanjeni su prihodi od putarine za 3,5% i broj vozila u drumskom saobraćaju za 5,4 miliona u periodu januar-jul 2020. godine u odnosu na isti period 2019. Zbog uticaja pandemije, smanjen je i obim međunarodnog trasporta: ukupan broj putničkih vozila koja su ušla u Srbiju manji je za 7,9%, a izlaz putničkih vozila iz Srbije manji je za 12,6 odsto - navodi se u Programu ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine, koji je krajem januara ove godine usvojila Vlada Srbije i uputila ga Evropskoj komisiji.


Vlada smatra da je potrebno uskladiti cenu putarine, tako da odgovara troškovima potrebnim za održavanje putne infrastrukture.

- Upravo to usklađivanje bi doprinelo lakšem prelasku na nov sistem redovnog održavanja puteva, zasnovanog na učinku, a koji je započet - navodi se u Programu ekonomskih reformi i dodaje da je, u ciju efikasnije naplate putarine i obrade transakcija na naplatnim stanicama, usvojena i Uredba o evropskoj elektronskoj naplati putarine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.