NavMenu

Koliko litijuma ima Srbija u odnosu na ostatak sveta

Izvor: B92 Četvrtak, 18.02.2021. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)Ilustracija
Rezerve litijuma odnedavno su postale jedna od vodećih tema u Srbiji, nakon vesti da naša zemlja ima 10% svetskih rezervi ovog metala. Tako su lane mediji preneli podatak da istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. Šta pokazuju noviji rezultati?

Naime, Geološki topografski institut Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog meseca objavio je analizu na tu temu.

Kako se navodi u studiji, zbog kontinuiranog istraživanja, identifikovani resursi litijuma su se znatno povećali širom sveta i ukupno iznose oko 86 miliona tona - od toga, resursi litijuma u Sjedinjenim Državama iznose 7,9 miliona tona.

Istraživanje ovog instituta pokazalo je da su rekorderi po količini litijuma poređani na sledeći način:

1. Bolivija - 21 milion tona;

2. Argentina - 19,3 miliona tona;

3. Čile - 9,6 miliona tona;

4. Australija - 6,4 miliona tona;

5. Kina - 5,1 milion tona;

6. Kongo - 3 miliona tona;

7. Kanada - 2,9 miliona tona;

8. Nemačka - 2,7 miliona tona;

9. Meksiko - 1,7 miliona tona;

10. Češka - 1,3 miliona tona.

Srbija se, prema ovoj list nalazi na 11. mestu, sa 1,2 miliona tona najlakšeg metala.

Nakon nje ređaju se: Peru (880.000 tona), Mali (700.000 tona), Zimbabve (500.000 tona), Brazil (470.000 tona), Španija (300.000 tona), Portugal (270.000 tona), Gana (90.000 tona) i Austrija, Finska, Kazahstan i Namibija sa po 50.000 tona.

Prema navedenom, Srbija bi tako na evropskom tlu zauzela treću poziciju.

Treba napomenuti da se istraživanje fokusiralo na resurse koji nisu isto što i rezerve. Kako su pojasnili američki autori, resursi predstavljaju koncentraciju materijala u prirodnom obliku, u takvom obliku i količini da je ekonomsko izdvajanje robe iz koncentracije trenutno ili potencijalno izvodljivo, dok se rezerve odnose na količine koje mogu da se izvuku u datom trenutku.


Cene na svetskom tržištu

Trenutna tržišna cena litijum karbonata u Kini smanjila se sa približno 7.100 USD po toni početkom godine na oko 6.200 USD po toni u novembru. Za velike fiksne ugovore, prosečna godišnja cena američkog litijum karbonata bila je 8.000 USD po metričkoj toni u 2020. godini, što je pad od 37% u odnosu na onu 2019.

Američki istraživači navode da su se cene litijum hidroksida u Kini smanjile sa približno 7.800 USD po tonu početkom godine na oko 7.000 USD po toni u novembru.

Dalje, cene metala litijuma (99,9% litijuma) u Kini su se smanjile sa približno 83.000 USD po toni početkom godine na oko 71.000 u novembru.

Sigurnost snabdevanja litijumom postala je glavni prioritet tehnoloških kompanija u Sjedinjenim Državama i Aziji. Nastavili su da se uspostavljaju strateški savezi i zajednička ulaganja među tehnološkim kompanijama i istraživačkim kompanijama kako bi se osiguralo pouzdano, raznoliko snabdevanje litijumom za dobavljače baterija i proizvođače vozila, ocenjuje se u istraživanju.


Rio Tinto pronašao čiste rezerve litijuma u Jadru

Podsetimo, krajem prošle godine Rio Tinto Grupa otkrila je rezerve čiste rude i ažurirala podatke o mineralnim resursima svog projekta istraživanja i prerade litijum borata u Jadru u Srbiji.

Jadrovi mineralni resursi sastoje se od 55,2 megatona indiciranih resursa od 1,68% litijum-oksida i 17,9% bor-trioksida, uz dodatnih 84,1 megatona pretpostavljenog resursa sa 1,84% litijum-oksida i 12,6% bor-trioksida, naveo je tada Rio Tinto.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Litijum

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

29.05.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Beogradski aerodrom dobio sertifikat o korišćenju novoizgrađene poletno-sletne staze od 6. juna

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov uručila je generalnom direktoru aerodroma Nikola Tesla u Beogradu Fransoa Berizu izmenu Sertifikata aerodroma kojim je omogućeno korišćenje novoizgrađene poletno-sletne staze. Kako je saopštio Direktorat, utvrđeno je da su ispunjeni svi uslovi za početak korišćenja nove poletno-sletne staze na beogradskom aerodromu, a izmena sertifikata stupiće na snagu 6. juna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.