NavMenu

Gasi se osječka šećerana nakon 114 godina rada?

Izvor: Tanjug Sreda, 17.02.2021. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)Ilustracija
Vrata osječke šećerane za sobom je zatvorila još jedna grupa od ukupno 230 radnika. Lično uslovljeni otkazi i otpremnine potpisuju se od avgusta prošle godine, a da su otpuštanja u toku, potvrdili su i na Zavodu za zapošljavanje. Strahuje se da osječku fabriku šećera, nakon 114 godina rada, čeka stešaj i gašenje kao virovitičku, piše Dnevnik.hr

Bivši radnik šećerane Slavko Rikert kaže da ga je jedan kolega obavestio da je i on potpisao rešenje o otkazu i da još jedna grupa radnika treba da ode do 28. februara.

- Ljudi se pozivaju, odlaze sa stimulativnim otpremninama po 3.000 kuna (396 EUR) po godini staža i četiri bruto plate. S upravom nema kontakta, radnici su, što kaže kolega, šapatom otišli - dodaje Rikert za Dnevnik.hr.

Haos je počeo nakon ukidanja kvota na evropskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od evropske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi, jer je u EU ušla kad je pomoć već bila podeljena.

Proizvodnja šećera u Hrvatskoj prošle godine je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014. Šećera nema ako nema sirovine, pa iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove mere.

U hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu fabriku, i to ove godine. Nastave li se gašenja, Hrvatska bi od nekadašnjeg izvoznika šećera mogla da postane zemlja bez ijednog vlastitog zrna šećera, zaključuje se u tekstu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.