NavMenu

U pripremi dobijanje EU oznake zaštićenog geografskog porekla i za pirotsku peglanu kobasicu

Izvor: Tanjug Nedelja, 14.02.2021. 14:48
Komentari
Podeli
(Foto: gresei/shutterstock.com)
Zvaničan zahtev za registraciju ariljske maline, pirotskog kačkavalja i fruškogorskog meda na odobravanje EK biće podnet u drugoj polovini godine, kaže šef Odseka za deklarisanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju Branislav Raketić, dodajući da je pored ovih proizvoda za evropsku oznaku zaštićenog geografskog porekla u pripremi i pirotska peglana kobasica.

Raketić je rekao Tanjugu da su ovi proizvodi sada u proceduri za dobijanje oznake i da su urađene potrebne specifikacije.

Da bi zvanično podneli zahtev za registraciju ovih proizvoda na nivou EU treba da se donese Zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredno prehrambene proizvode, naveo je on.

- To je planirano u programu rada vlade u drugom kvartalu ove godine. Iskoristili smo ovaj period da nezvanično komuniciramo sa kolegama iz Evropske komisije i tako proverimo da li urađene specifikacije treba još da dopunimo - kaže Raketić.

Ministarstvo poljoprivrede je, dodaje, dobilo odgovor da su specifikacije u redu i čim bude ispunjen zakonski uslov ariljska malina, pirotski kačkavalj u fruškogorski med mogu da idu na registraciju.

U pripremi za konkurisanje za evropsku oznaku zaštićenog geografskog porekla je još i pirotska peglana kobasica koja je, ističe Raketić, dobar proizvod kojeg čeka lepa budućnost, a koji je u Srbiji napravio dobar brend i pre zaštite proizvoda.

Dodaje da treba pohvaliti proizvođačce ovog proizvoda koji su došli do završne faze u izradi potrebne specifikacije za dobijanje oznake.

Takođe, u tome je sa aspekta struke dosta pomogao i Institut za higijenu i tehnologiju mesa, kako bi dobili što relevantniju specifikaciju

Kada su u pitanju očekivanja šta će doneti evropska oznaka ovih proizvoda, ukazuje da će to biti velika stvar za proizvođače, a posebno za one koji već izvoze te proizvode.

Raketić kao primer navodi proizvođače ariljske maline, koji malinu u velikom procentu izvoze na tržište zemalja članica EU.

Takođe, fruškogorski med će dobiti "vetar u leđa" sa aspekta izvoza, očekuje Raketić.

U mlečne proizvode treba više ulagati, kaže on i najavljuje pomoć proizvođačima kako bi podigli obim proizvodnje svojih proizvoda i na taj način bili što zastupljeniji na tržištu Srbije, ali i na tržištima u regionu.

Upitan kakvu konkurenciju na tržištu van granica će imati ovi proizvodi, Raketić ocenjuje da će konkurencija biti velika, ali da ovi proizvodi imaju uslove da budu konkurentni.

- Potrošači sve više traže tradicionalne proizvode, koji su specifični zbog načina proizvodnje ili područja sa kojeg dolaze, hoće da znaju poreklo proizvoda - ukazao je on.

Najavio je i pomoć resornog ministarstva u vidu promocije na domaćem, ali i tržištu van Srbije.

Kada je reč o zainteresovanosti zemalja za srpske proizvode, Raketić je istakao da je izvoz meda ove godine bio veći za 40% nego lane i to pre svega u zemlje EU.

Kako je kazao, Srbija postaje sve vidljivija na mapi po proizvodnji kvalitetne i bezbedne hrane.

Dodaje je da ova tri proizvoda kada dobiju evropsku oznaku zaštićenog geografskog porekla neće biti skuplja na domaćem tržištu.

- Suština je da uključimo što veći broj proizviođča u sistem zaštite geogragskog porekla i da najveću dobit imaju proizvođači. Većina robe sa zaštićenim geografskim poreklom dolazi iz manje pristupačnih predela, gde se poljoprivreda razvija otežano. Zaštita proizvoda je jedan od načina da se mlado aktivno stanovništvo u tim krajevima zadrži i da ta područja zadržimo živima - navodi on.

Odgovarajući na pitanje da li će dobijanjem EU oznake, proizvođači ariljske maline, pirotskog kačkavalja i fruškogorskog meda povećati obim proizvodnje, po mišljenju Raketića, hoće, jer će to biti "vetar za izvoz" tih proizvoda na tržište EU.

- To će povećati i tražnju na domaćem tržištu, što i jeste cilj, da se podigne tražnja i podigne obim proizvodnje tih proizvoda - naveo je on.

Do sada u Srbiji ima 46 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su prepoznati i zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla, iz svih krajeva zemlje, kaže on i napominje da su to mesni i mlečni proizvodi, ali i proizvodi iz sektora prerade voća i povrća.

Podseća da je Ministarstvo poljoprivrede nedavno prvi put izdalo dva kataloga: "Autentična Srbija" o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i "Vinsko blago Srbije" o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.

- Cilj je da povećamo obim proizvodnje ovih 46 proizvoda i da što veći broj proizvođača uključimo u sistem zaštite geografskog porekla - naglasio je on.

Po oceni sagovornika Tanjuga, dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za tri prva srpska proizvoda pozitivno će uticati na srpsku ekonomiju.

- Poljoprivredno-prerađivačka industrija je jedna od vitalnih grana i taj segment će doprineti da procenat BDP bude veći, a sistem zaštite geografskog porekla, kao i organska hrana, dobijaće sve veću ulogu u strategiji razvoja popoprivrede - zaključio je Raketić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.