NavMenu

Najavljena ubrzana privatizacija - Četvrti program pomoći preduzetnicima početkom marta

Izvor: Tanjug Petak, 12.02.2021. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: beeboys/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije usvojiće ovog meseca strategiju državnog vlasništva i upravljanja preduzećima u vlasništvu države u periodu od 2021. do 2027, koja će početi da se primenjuje tokom ove godine, najavila je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Cilj je odgovorno vlasničko upravljanje državnim preduzećima, kojim će se efikasno i dugoročno štititi vrednost tih kompanija, kaže ministarka Atansković za Politiku.

Namera je i da se uspostavi kvalitetan sistem korporativnog upravljanja u državnim preduzećima, dodaje ministarka.

Tako će početi kvalitetna reforma javnih preduzeća, za koja se obično kaže da su najveći strukturni problemi javnih finansija, najavljuje Atanasković.

- Verujem da će reforma javnih preduzeća, koju ćemo postići uz pomoć strategije doprineti ekonomskoj efikasnosti i konkurentnosti privrede - dodaje ministarka.

Privatizacija će biti ubrzana

Govoreći o privatizaciji preduzeća, kaže da je taj postupak bio usporen tokom 2020. zbog epidemije korona virusa. Očekuje da će privatizacija ove godine biti ubrzana:

- Nasledili smo oko 560 firmi za privatizaciju, a sada ih je u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede 78. Zato možemo da kažemo da taj postupak ulazi u završnu fazu. Za oko 20 preduzeća postoje svi uslovi da se objavi javni poziv, a u toku su tri javna poziva i to za Krušik - plastiku AD Osečina, VPD Smederevo i Ribarsko gazdinstvo AD Beograd.

Što se tiče HIP Petrohemije Pančevo, radna grupa za rešavanje statusa i privatizaciju intenzivno radi na sagledavanju svih okolnosti koje bi mogle biti od značaja za sprovođenje postupka privatizacije, kaže Atanasković.

- Kao i pružanju pomoći u rešavanju svih pitanja koja je potrebno rešiti, kako bi se postupak sproveo u najboljem interesu svih strana - dodaje.

Navodi da će nakon dostave dokumentacije i završetka svih procesa, uključujući i novu procenu, biti pokrenute aktivnosti koje se odnose na sprovođenje postupaka privatizacije.

- Za MSK Kikindu možemo reći da će Ministarstvo, nakon dostave nove procene celokupne imovine, obaveza i kapitala sa stanjem na 31. decembar poslednje poslovne godine i u zavisnosti od interesovanja potencijalnih investitora za privatizaciju sagledati mogućnosti za pokretanje aktivnosti koje se odnose na sprovođenje postupka privatizacije - navela je Atanskovićeva.

Strane investicije

Kada je reč o stranim investicijama, naglašava da se u ovom trenutku pregovara sa nekoliko važnih ulagača, ali da ne može još da otkrije imena kompanija.

Atanasković 2021. vidi kao godinu oporavka svetske privrede posle teške pandemije.

Podržano oko 250.000 privrednih subjekata

Kako je rekla, više od 160 milijardi dinara prošlo je kroz razdeo Ministarstva privrede za podršku privredi u očuvanju likvidnosti i postojeće zaposlenosti. Kroz mere pomoći ministarstva do sada je podržano oko 250.000 privrednih subjekata.

- Očekujemo smirivanje situacije, ali pažjivo pratimo stanje u privredi kako bismo blagovremeno reagovali u slučaju potrebe. Privedna aktivnost se oporavlja - kaže ministarka.

Najugroženiji su sektori turizma, ugostiteljstva, trgovine i to maloprodaje (izuzev prehrabmenih prodavnica i apoteka), umetnost, zabava i ostale uslužne delatnosti, sporta i rekreacije, saobraćaja i osiguranja, navela je ona.

Nakon početnih problema, ističe, sektor industrije se dobro oporavlja, a pojedine delatnosti poput IT usluga i dostave, doživeli su rast tokom ovog perioda.

Četiri programa pomoći

U cilju pomoći Vlada je usvojila četiri programa na osnovu kojih će se privrednim subjektima staviti na raspolaganje dve milijarde dinara bespovratnog novca za nabavku opreme, podsticanje predzetništva kroz razvojne projekte i započinjanje poslovanja, a posebno za žene i mlade.

Za tri programa su već raspisani javni pozivi, dok će za četvrti biti početkom marta, nakon odabira banaka i lizing kompanija, partnera u sprovođenju programa za nabavku opreme.

U 2020. osnovano je 9.176 privrednih društava i 29.810 preduzetničkih firmi, navodi Atansković. Dakle i u ovoj teškoj godini značajan broj ljudi odlučio se da započne sopstveni biznis, dodala je minstarka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.