NavMenu

Čekovi ostaju kao instrument plaćanja, ali stižu i novi

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.02.2021. 14:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JJ Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Iako se stalno pojavljuju novi instrumenti plaćanja, pa i oni koji funkcionišu slično kao čekovi, dobro nam poznati papirni čekovi su još u opticaju i kako kažu u Udruženju banaka Srbije, biće još među nama, s tim što valja očekivati da će njihov broj biti sve manji.

Taj broj se već godinama unazad smanjuje, pa je u periodu od 2015. do danas smanjen za 13%.

I pored toga, broj čekova u upotrebi je i dalje značajan. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, za Tanjug navodi da je tokom prošle godine svakog meseca u proseku realizovano oko 500.000 čekova, odnosno oko šest miliona u celoj godini.

Prosečan iznos realizovanog čeka lane je iznosio 4.694 dinara, tako da je ukupan iznos realizovanih čekova bio oko 29 milijardi dinara.

Ne postoji precizna evidencija o tome ko i za šta najčešće koristi čekove, ali se smatra da njima najviše plaćaju stariji građani, kojima je ova navika ostala iz ranijih vremena.

- Bitno je da i danas u 20 banaka u Srbiji postoji ponuda čekova, a samo šest banaka ih nema kao instrument plaćanja za svoje klijente. Ljudi imaju naviku da plaćaju na odloženo putem čekova i to je jedan od motiva njihovog korišćenja - navodi Vasić.

Narodna banka Srbije je nedavno navela da je nacionalnom Dina karticom omogućeno plaćanje na rate bez kamate, pri čemu korisnici debitne Dine imaju na raspolaganju istu funkcionalnost kao i prilikom plaćanja čekovima, s tim što je plaćanje karticom mnogo praktičnije, jednostavnije i savremenije.

Objašnjavajući u čemu se ogleda prednost korišćenja ove kartice u odnosu na klasične čekove, Vasić kaže da je plaćanje čekovima podrazumevalo čekanje, jer trebalo ih je ispisati, identifikovati se ličnom kartom i slično.

- Situacija kod ove kartice je mnogo jednostavnija. Ona menja ček, ali se sa njom brže radi, nema ispisivanja kao kod papirnih čekova, a korisnik sam pri kupovini određuje broj rata - rekao je on.

Vasić ističe da je ova vrsta kartice samo jedan od bankarskih proizvoda koji polako zamenjuju klasične čekove ali da njihovo potpuno nestajanje ne treba uskoro očekivati.

- Ovde vlada tržišni princip. Verujem da će čekovi potrajati još neko vreme i siguran sam da će se trend smanjivanja za oko 10%, 12% godišnje nastaviti - navodi Vasić.

Dodaje da je za očekivati da će se sadašnji trend smanjenja u narednom periodu verovatno i ubrzati, prvenstveno zbog novih bankarskih proizvoda koji zamenjuju čekove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.