NavMenu

Putovanje po Balkanu samo sa ličnom kartom - Regionalni sporazum na snazi od januara 2022.

Izvor: Capital Četvrtak, 11.02.2021. 14:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ambrozinio/shutterstock.com)Ilustracija
Stanovnici Zapadnog Balkana od 1. januara naredne godine će uz ličnu kartu moći da putuju i do tri meseca borave u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

To je predviđeno regionalnim sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, a kojem je prethodilo niz sastanaka i inicijativa na temu regionalne integracije. Ovu ideju je do sada najviše zagovarala Srbija kroz "Mini Šengen", a nju su podržale i ostale zemlje.

U sporazumu se navodi kako će zemlje potpisnice pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, prelazak i kratak boravak građana sa ličnom kartom.

Sve što će onome ko želi da putuje u ove zemlje biti potrebno je važeća lična karta sa rokom važenja od najmanje tri meseca, pod uslovom da nema zabranu ulaska i boravka i da ne predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje.

Države će razmeniti primerke biometrijskih ličnih karti najkasnije mesec dana pre stupanja na snagu ovog Sporazuma.

- Prilikom ulaska i prelaska preko teritorije jedne od Strana obavezno će se elektronski očitavati važeći biometrijski lični dokument, kao i evidentiranje podataka o obavljenoj graničnoj kontroli za sve građane drugih strana - navodi se u dokumentu.

U slučaju izmene, ukidanja ili uvođenja novih vrsta biometrijskih ličnih karti, zemlje će o tome jedna drugu obaveštavati, a elektronskim putem će razmenjivati podatke o biometrijskim ličnim dokumentima koji su proglašeni nevažećim.

Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje komisije koja će imati zadatak da organizuje, koordinira i prati aktivnosti vezane za njegovu primenu. Sastajaće se najmanje jednom godišnje i svakih šest meseci podnositi izveštaj o primeni Sporazuma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Španci projektuju novu sponu Srema i Bačke - Potpisan memorandum za projekat mosta preko Dunava između Neština i Bačke Palanke

Projekat izgradnje mosta preko Dunava kod Bačke Palanke postao je konkretniji potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između srpskih vlasti i španske kompanije Centunions. Memorandum su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnici španske kompanije Centunions, saopšteno je iz resornog ministarstva. - Osim ovog mosta, čija će dužina iznositi skoro dva kilometra, tačnije 1.915 metara, sa

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.