NavMenu

Kuća Kolubarske bitke biće izgrađena u Mionici - Priznanje srpskoj vojsci i vojvodi Živojinu Mišiću

Izvor: Novosti Četvrtak, 11.02.2021. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia)
U centru Mionice, biće izgrađena Kuća Kolubarske bitke, posvećena najvećoj pobedi srpske vojske nad Austrougarima u Prvom svetskom ratu, kojom je komandovao slavni vojvoda Živojin Mišić, rođen u obližnjem selu Struganiku.

Multimedijalnu postavku, koja će ujedno biti muzej i slika na više od 400 m2, osmislio je poznati slikar Slobodan Jevtić Pulika, Valjevac koji živi i stvara u Francuskoj.

Jedinstvena u Srbiji, biće izgrađena po uzoru na panoramu čuvene Borodinske bitke, načinjene na stogodišnjicu velike pobede Kutuzova nad Napoleonovom vojskom. Kuća Kolubarske bitke biće podignuta u atrijumu Kulturnog centra Mionica, nekoliko stotina metara od mosta na reci Ribnici, na kom je vojvoda Mišić zaustavio povlačenje srpske vojske i preokrenuo tok rata.

- Srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici - kaže Boban Janković, predsednik Opštine Mionica i dodaje:

- Zahvaljujući junaštvu, kao Leonida i Spartanci, upisali su se u anale ratovanja, a Kolubarska bitka širom sveta simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima Kolubarske bitke je istina Srbije i slobodoljubivog čovečanstva. Srbija koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, sačuvaće junačko delo svog seljaka, koji je obukao vojničku uniformu, branio i odbranio zemlju i učiniće ga dostupnim svima.

Mionica je pravo mesto za takav projekat, jer je vojvoda Mišić upravo ovde, na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad srpskom Prvom armijom.

Uz tonski i video-prikaz same Kolubarske bitke, posetioci će moći da vide i originalne fotografije i dokumenta. Projekat Slobodana Jevtića Pulike predviđa da Kolubarska bitka bude ovekovečena 33 dugim i osam metara širokim muralom, koji će on oslikati. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljeska gnezda, topovi, periskopi za osmatranje austrougarske vojske. Sve će biti "začinjeno" mirisom baruta, zvukovima topovskih plotuna, rafalima mitraljeza, zveketom oružja, povicima vojnika.

- Prizemlje će biti rezervisano za ambijent Kolubarske bitke, a na spratu planirana je postavka posvećena samoj pobedi, ordenju, zastavama i svemu što predstavlja zaostavštinu slavnog Mioničanina, vojvode Mišića. U centru Mionice nalazi se spomenik slavnom vojskovođi, a u njegovom rodnom Struganiku, u kući vojvode Mišića, smešten je muzej posvećen velikom srpskom vojskovođi. Uvereni smo da će zajedno sa budućom Kućom Kolubarske bitke to predstavljati kulturno-istorijsku i turističku celinu, koja će na najbolji način da predstavlja slavnu, junačku, veliku srpsku istoriju - kaže Janković.


Spomen obeležje na mostu

"Vojnici! Deco! Stanite! Uspravite se! Okrenite lice neprijatelju!" - tim rečima Živojin Mišić zaustavio je na mostu preko reke Ribnice u Mionici potpuno rasulo Prve srpske armije, na čije čelo je neposredno pre toga postavljen, umesto ranjenog i bolesnog komandanta Petra Bojovića. Samo dve nedelje kasnije, na čelu Prve armije, pobedio je austrougarsku vojsku. Na Ribničkom mostu postavljeno je spomen-obeležje tom istorijskom događaju, na kom su upravo ove reči vojvode Mišića uz njegov izliveni portret.


Jedinstveni primer

Pod komandom Živojina Mišića, u Kolubarskoj bici, novembra i decembra 1914. godine, u teškoj borbi, na više od 200 kilometara dugom frontu, do nogu je potučena dvostruko brojnija i neuporedivo bolje opremljena austrougarska vojska. Posle te maestralne pobede, Mišić je unapređen u čin vojvode, a Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da je vojska, kojoj se bližio potpun slom, za vrlo kratko vreme uspela da se reorganizuje, pređe u kontranapad i ostvari odlučujuću pobedu. Bitka je vođena u dolini reke Kolubare, na obroncima planina Suvobor i Maljen.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.