NavMenu

Beogradska tvrđava od danas virtuelno dostupna celom svetu - 3D ture simbola prestonice na pet svetskih jezika

Izvor: eKapija Sreda, 10.02.2021. 13:58
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock)
Simbol srpske prestonice, Beogradska tvrđava i park Kalemegdan, sada će na turističkoj mapi sveta biti prisutni i kroz virtuelne ture, koje gotovo da mogu zameniti doživljaj fizičkog prisustva.

Naime, razgledanje kulturno istorijskih znamenitosti Beogradske tvrđave i parka Kalemegdana, od danas je moguće i putem 3D virtuelne ture.

Putem računara ili pametnih telefona, uz jedan klik na sajt JP Beogradska tvrđava, može se besplatno pristupiti dvočasovnoj virtuelnoj turi i to na srpskom, engleskom, nemačkom, ruskom, turskom i kineskom jeziku.

Imajući u vidu potrebe savremenih svetskih tokova, a želeći da svoje izuzetne sadržaje učini dostupnim svim zainteresovanim, kako u svetu tako i kod nas, Beogradska tvrđava je realizovala projekat digitalizacije i multimedijlane prezentacije najznačajnih spomenika kulture, koji je danas novinarima predstavljen u Kuli Nebojša.

- Sada će posetioci na daljinu uživati u kulturno istorijskom nasleđu od neprocenjivog značaja, a posetioci koji šetaju prostorom tvrđave moći će da se upoznaju sa detaljima koje ne bi samostalno primetili ili informacijama koje nisu znali - rekla je Vesna Vlatković, samostalna saradnica za informisanje Beogradske tvrđave.

Goran Gajić i Vesna Vlatković (Foto: eKapija/S. P.)Goran Gajić i Vesna Vlatković
Ona je dodala da zahvaljući ovoj inovaciji ljubiteljima Beogradske tvrđave sada neće biti potrebno previše vremena, te da za dva nepuna sata mogu virtuelno da obiđu gotovo 60 hektara i dožive najlepše znamenitosti tvrđave i parka.

Istakla je i da su nove tehnologije prepoznali kao saveznika, koji je sada omogućio da i svi oni koji iz nekog razloga nisu bili u mogućnosti da znamenitosti nesporedno obiđu, sada to i učine.

- Osobe koje su dislocirane ili sa invaliditetom, kao i svi koji u datom trenutku jednostavno požele da iz fotelje obiđu Beogradsku tvrđava i Kalemegdan, sigurno će obradovati naša virtuelna tura. A sasvim sigurno, na ovaj način znatno će se povećati i broj posetilaca i vidiljvost Beogada, odnosno Srbije, na turističkoj mapi sveta - rekla je Vlatković.


Inače, izrada celog projekta poverena je firmi Go2Tech iz Beograda. Goran Gajić, vlasnik ove firme, objasnio je da su sadržaji dostupni u VR formatu na mobilnim platformama, kao i da je posebno izrađeno šest filmova u VR tehnologiji za najznačnije spomenike.

Goran Gajić (Foto: eKapija/S. P.)Goran Gajić
- Mapirali smo sve objekte na tvrđavi putem Google kordinata i predstavili ih na svim jezicima, aktivirali smo i mape za online i offline korišćenje. Na ovaj način učinili smo i lakšu dostupnost spomenicima u slučaju direktne posete tvrđavi - objašnjava Gajić.

Projekat virtuelne 3D ture Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan rađen je uz podršku Ministarstva turizma i Vlade Srbije.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.