Izvor: Promo | Petak, 12.02.2021.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da smanjimo zagađenje u gradovima? - Kompanija Vucomm nudi rešenje u 5 koraka

Ilustracija
Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)
Zagađenje je postalo najveći izazov za stanovnike naših gradova i opština. Štetni gasovi i čestice utiču na sve nas, bez obzira gde radimo ili stanujemo. Istovremeno, moramo da razvijamo saobraćaj, industriju, infrastrukturu i obezbedimo ekonomsku održivost gradova i opština. Zato moramo da nađemo rešenje.

Lokalne samouprave su nadležne za pitanja zaštite kvaliteta vazduha. Najugroženije opštine imaju obavezu da izrade Lokalni akcioni plan zaštite kvaliteta vazduha sa merama za popravljanje kvaliteta vazduha.

Kompanija VUCOMM ima rešenje u pet koraka, bazirano na tehnologiji najvećih svetskih firmi iz Finske i Nemačke koje se bave monitoringom kvaliteta vazduha i filtracijom zagađenog vazduha. Primenom ovih rešenja omogućavamo da na mestima gde se lečimo, radimo, šetamo i učimo budemo okruženi čistim vazduhom.

Kako da smanjimo nivo zagađenosti vazduha?

1. Učinite zagađenje vidljivim - Vidite zagađenje, odakle dolazi i koji je tip. Vidite gde su tačke u gradu koje su najviše pod uticajem zagađenja. Predvidite nivo i kretanje zagađenja u narednim danima.

Vaisala, Finska - Gradska mreža senzora za kvalitet vazduha za stvaranje aktivne mape sa prikazom zagađenja koja se jednostavno instalira i nudi pouzdane rezultate. Mapa visoke rezulicije prikazuje kretanja zagađenja u realnom vremenu, sa predviđanjem krtanja zagađenja. Omogućen je i precizan prikaz rezultat preduzetih mera i trendova.

2. Prečistite vazduh i učinite ga zdravijim - Instalirajte Gradske prečistače vazduha na glavnim tačkama zagađenja. Sa linijom prečistača odvojite grad od zagađivača zidom čistog vazduha.

Mann+Hummel, Nemačka - Uređaj zauzima 1 m2 prostora, a prečišćava 350.000 m3 of air per day per unit uz korišćenje specijalne tehnologije filtriranja. Instalirajte ga na deonicama sa gustim saobraćajem, pešačkim zonama, u školskim dvorištima, ispred bolnica... Vazdušno odvaja grad sa linijom prečistača od industrijskih postrojenja i zona.
(Foto: mann-hummel.com)
3. Pretvorite postojeće autobuse javnog prevoza u mobilne prečistače - Montirajte mobilne prečistače na autobuse javnog prevoza i na taj način prečistite vazduh svuda gde ide javni prevoz i učinite postojeće dizel autobuse ekološki čistim.

Mann+Hummel, Nemačka - Montažom na postojećim autobusima javnog prevoza sve linije kretanja postaju zelene linije. Uz pretvaranje postojećeg dizel autobusa u "zeleni autobus" smanjiće se potreba menjanja postojećih vozila.

4. Sprečite ekološke incidente zagađenja i analizirajte saobraćaj - Registrujte samozapaljenje i požare na deponijama sa inteligentnim kamerama i analizirajte tip i količinu saobraćaja na ulicama. Reagujte sa upravljanjem saobraćajem.

Mobotix, Nemačka - Inteligentna IP termalna kamera koja upozorava na mogućnost nastanka samozapaljenja smeća na deponiji znatno skraćuje vreme odziva vatrogasaca. Omogućava prevenciju većeg požara i sprečava nastanak otrovnih gasova i zagađenja sa deponija. Moguće je uparivanje sa senzorom zagađenja radi monitoringa zagađenja.

Analizirajte saobraćaj i vezu sa zagađenjem - Mobotix, Nemačka + Vaisala, Finska - Omogućava prikaz broja i vrste vozila na ulicama čime ukazuje na problem zagađenja nastalog trošenjem asfaltne podloge i izduvnih gasova. Moguće i povezivanje sa podacima zagađenja i upravljanje saobraćajem.

5. Pratite rezultate mera - Vršite monitoring zagađenja u realnom vremenu. Validirajte uticaj primenjenih mera. Planirajte razvoj grada i kontrolišite zagađivače.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE